Verdensdagen for psykisk helse – SNAKK om det!

De siste to årene har i stor grad vært preget av pandemi. Det har blitt store omveltninger i hverdagen med nedstenging, gjenåpning, nye nedstegninger og redsel for sykdom. Fysiske forelesninger ble digitale, og tiden man vanligvis ville ha brukt på å stifte nye bekjentskaper, og knytte sterke vennskapsbånd ble for mange erstattet med ensomhet i en liten og trang hybel.
I dag er nok den værste delen av pandemien et tilbakelagt kapittel, og normale forelesninger er igjen oppe og nikker. Men det som skulle bli starten på bedre tider, har jammen nok engang blitt erstattet med usikkerhet. Det er krigen i Ukraina, det er strømkrise, og høye bensinpriser. Og maten blir dyrere samtidig som folks lommebok krymper. Den 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse, og kanskje i år, er det litt extra viktig at vi alle setter fokus på og snakker om nettopp psykisk helse. I forbindelse med dette har vi vært i kontakt med studentleder for Høgskolen i Østfold: Sarah Naomi Lunner, og stilt henne noen spørsmål rundt dette temaet.
Har dere noen planer i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse i år?
Vi skal ha standaktivitet på Campus i Halden mandag, og tirsdag i Fredrikstad. 10. Oktober har vi foredrag med Stian Grastveit. Tirsdagen har vi også et foredrag med Eirik Mortensen.
Sarah Naomi Lunner
I dine øyne, hva handler psykisk helse egentlig om?
Psykisk helse handler om hvordan du har det, og hvordan du oppfatter de rundt deg. Livet er ikke et A4 format, og psykisk helse for meg handler om hvordan du takler dine egne følelser på godt og vondt, og hvordan mestre hverdagen etter dine behov.
Sarah Naomi Lunner
Hvorfor er det så viktig å ta vare på sin psykiske helse?
Det er viktig å ivareta sin psykiske helse for å opprettholde seg selv og de rundt deg – det er viktig å huske å ta pustepauser, og tid til å gjøre ingenting, og fokusere på seg selv – så man ikke blir utbrent. Det er viktig å ivareta den psykiske helsen for å mestre hverdagen slik at du får gjort det du selv ønsker, og for å nå målene man setter seg.
Sarah Naomi Lunner
Hva er deres topp 3 beste tips for å ivareta egen psykisk helse?
1. Ta pauser, og fokuser på deg selv!
2. Ikke alle psykiske lidelser er synlige, spør om hjelp fra noen du stoler på.
3. Vi er ikke like, ikke alle ‘’tips’’ for en spesifikk lidelse vil hjelpe deg personlig, ikke la det påvirke deg!
4. En god middag er undervurdert, å invitere en god venn på middag er en god unnskyldning for begge til å støtte seg på hverandre.
Dette var 4 tips, beklager!
Sarah Naomi Lunner
Om du visste at en du har en nær rellasjon til slet med dårlig psykisk helse, hva ville du ha gjort?
Jeg ville støttet personen og vært der for hen! Jeg ville også prøvd å snakke personen til å få hjelp andre steder, og delt mine erfaringer. Jeg ville gjort alt jeg kunne for at vedkommende fikk den hjelpen hen trenger! Fordi selvom du har en psykisk uhelse, eller at den psykiske helsen er god, så har vi mennesker behov for å snakke med noen! Så jeg anbefaler alle å gå til psykolog!
Sarah Naomi Lunner
Kanskje har du nå fått litt ekstra inspirasjon til å ta litt ekstra vare på deg selv og andre. Gå også på Psykisk helse er viktig, alle har det og moralen er SNAKK OM DET. Kanskje du også kan bruke en liten bit av dagen din i dag på å gjøre dagen lysere for en annen? For eksempel kan du si hei til noen du ikke pleier å si hei til, gi noen et smil eller en klem, eller gi noen et kompliment. Det koster så lite, men kan bety så mye. Ta vare på deg selv og de rundt deg, alle er verdifulle og verden blir faktisk ikke helt den samme uten akkurat deg.
Ta deg gjerne også en tur på foredragene med Stian Grastveit og Eirik Mortensen. Mer info om disse finner du på linkene under.