Verdensdagen for psykisk helse: – Rett rundt hjørnet

Verdensdagen for psykisk helse: – Rett rundt hjørnet
Tema for Verdensdagen for Psykisk helse er "Spør mer" Fotograf: verdensdagen.no

I 1992 satte World Federation for Mental Health (WFMH) 10. oktober som verdensdag for psykisk helse. Målet har alltid vært å øke kunnskap om psykisk helse, og siden 1994 har hvert år hatt sitt eget tema. I 2019 var dette temaet “Gi Tid”, og i år er temaet “Spør Mer”.

Den 10. oktober markerer Verdensdagen for psykisk helse; en dag dedikert til å fremme økt bevissthet for psykisk helse. Mental Helse har siden 2002 på oppdrag fra Helseinstituttet koordinert verdensdagen i Norge, og målet med dagen er “å gjøre det like lett å snakke om vår psykiske helse som vår fysiske” står det på mentalhelse.no.

2020 blir en 28. gangen Verdensdagen blir holdt, og temaet for i år er som sagt “Spør Mer”. Mens 2019 var fokusert på å gi seg selv og andre tid, blir 2020 da fokusert på å være oppmerksom, vise interesse og spørre mer. 

Myndighetene lanserte i 2019 en kampanje som het “Bare Du”, hvor budskapet var at det kun er du som kan gjøre de viktige endringene i livet ditt, og hadde som mål “å gi vanlige personer redskap og tips til hvordan små endringer kan føre til varige og gode levevaner” står det på verdensdagen.no. Det ble da også lagt frem “fem grep som kan bidra til bedre psykisk helse”. Disse grepene var som følgende:

  1. Knytte sosiale bånd
  2. Være aktiv
  3. Være oppmerksom
  4. Fortsette å lære
  5. Gi til andre

Årets tema skal synkronisere med “Bare Du” kampanjen og dermed hjelpe myndighetene med sin program for bedre folkehelse.

Ikke alle sier rett ut hvordan de føler seg, men ved å vise interesse, være oppmerksom og spørre mer vil en åpen diskusjon om psykisk helse bli vanligere, i tillegg til at det vil føre til en følelse av tilhørighet som er en viktig byggestein i en god psykisk helse. 

Menn ligger på toppen av selvmordsstatistikken. Selv om det ikke er sikkert hvorfor, så er det en teori at dette skjer fordi menn ikke spør om hjelp når det trengs. I tillegg til menn, vil verdensdagen i Norge også se på utfordringene ved å være en minoritet i et psykisk helse ståsted. Dette er de to prioriterte målgruppene i år, og for å nå mer ut til menn og minoritetsgrupper i Norge, jobber verdensdagen i Norge for å ha markeringer rettet mot bedrifter, kulturarrangementer, idrett og sport inkludert motorsport, flerkulturelle foreninger og arbeidsplasser, urbefolkningen og norske minoriteter, i følge verdensdagen.no.

Året 2020

2020 har vært et utfordrende år for de fleste nordmenn. At vi ikke har kunnet være fysisk til stede sammen har gjort det vanskelig for mange å være til stede i det hele tatt. Vi håper at alle har mulighet til å følge noen av disse tipsene for å bidra til at alle føler at de hører til. 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *