Velgersvindel eller valgsvindel?

Velgersvindel eller valgsvindel?
Foto: Signe Wilkinson
En amerikaner som er på vei til å stemme på valg
Illustrasjon: Signe Wilkinson

Nordmenn kjenner til valg i Norge som å være en rettighet alle over 18 med norsk statsborgerskap. I USA derimot er det litt mer styr enn det, spesielt for en amerikaner som ikke bor i USA.

Helt krise

Dette valget i USA har blitt kalt det viktigste valget noensinne. Trump er den største trusselen mot amerikansk demokrati siden andre verdenskrig og det er viktig at han ikke blir gjenvalgt (Kaalstad & Lyngstad, 2020). Republikanerne har skjønt hvor viktig demokratene synes det er å stemme og prøver derfor å gjøre det så vanskelig som mulig for dem ved å blant annet ha færre valglokaler, kreve en grunn til å sende stemmen via mail og kaste stemmer uten signatur eller signatur som ikke matcher.

Texas har vært en rød stat siden 1976 og er i år blitt en vippestat. Staten opplever en populasjonsvekst blant minoriteter som truer republikanere. Derfor har 750 valglokaler blitt stengt siden 2012 (Salame, 2020). Folk må reise lengre for å gi sin stemme som gjør det mindre sannsynlig at de stemmer. Områdene som har stengt valglokaler har flere minoriteter enn hvite som er en trussel mot Trump.

Seks røde stater, inkludert Texas, krever en gyldig grunn til å sende stemmen via mail (Berman & Vicens, 2020). Man må være over 65 år gammel for å bruke frykt for korona som en gyldig grunn. Dette utsetter alle under 65 som har underliggende sykdommer.

Signaturen på stemmen må matche signaturen på konvolutten, om den ikke gjør det kan den bli kastet. I 2018 ble over 100 000 stemmer kastet på grunn av manglende eller ikke samsvarende signatur (Berman & Vicens, 2020). Det er høyere sannsynlighet at unge og minoritetsgrupper sine stemmer blir kastet enn eldre og hvite.

Når man har amerikansk statsborgerskap men ikke bor i USA kan man fortsatt stemme via Democrats Abroad. Når man er registrert til å stemme blir emailen bombardert av påminnelser om valget, ark som må fylles ut og signeres og en latterlig mengde instrukser. Det er ikke inkludert hvilken adresse man skal sende stemmen til så man må selv gå på en jakt på internettet for å finne en riktig adresse og så sjekke om valglokalet er blitt stengt eller ikke. Etter det må man betale for å sende den og bare håpe at stemmen finner veien hjem.

USA er et korrupt system der ikke alle stemmer blir telt. Selv om man er redd for dette er det viktig å bruke stemmeretten sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *