Tips til eksamen for studenter

Tips til eksamen for studenter

Eksamenstiden er nå rett rundt hjørnet, og studenter har begynt å gjøre seg klare til den siste innspurten før jul. I den anledning har vi i Broen samlet våres beste tips når det kommer til eksamen, så uansett om du er ny eller gammel til studentlivet, har vi seks gode tips til eksamen og eksamensforberedelsene!

#1 – Ring en venn

Da jeg startet på høyskolen, var det første tipset jeg fikk å danne kollokviegrupper. For min del hørtes det veldig skummelt ut, men fant raskt ut at de fleste i klassen også ønsket å jobbe med andre. Spesielt etter at vi har begynt med digitale hjemmeeksamener, har det vært en stor hjelp å jobbe sammen med venner som kan hjelpe deg å holde deg produktiv.

Du kan enten møte opp med dem og sitte med dem mens dere jobber, eller så kan dere gjøre det over videochat. Dere kan også avtale på vanlig chat forskjellige tidspunkter for når dere skal ha gjort ting!

NB! Hvis du oppretter Zoom-brukerprofil med høyskolemailen din, får du premiumversjonen gratis.

#2 – Spørsmålsark

Lærerne er der for å hjelpe, men det er ikke alltid du husker hvilke spørsmål du har angående faget. Før eksamenen starter, gå gjennom fagstoffet med en notatblokk oppe, og skriv ned alle spørsmål du lurer på. Da har du en liste med spørsmål du kan spørre læreren (eller andre klassekamerater) i god tid før eksamenen starter.

#3 – Vurderingsgrunnlag

Gå gjennom vurderingsgrunnlagene for eksamnene du skal ha. Disse skal være publisert, normalt i Canvas eller i Inspera. Hvis du ikke finner dem, spør læreren i faget. I vurderingsgrunnlaget står det hvordan de bestemmer hvilken karakter eksamen får, som kan være greit å sette seg inn i.

#4 – Disposisjon

Av og til når du skal skrive lengre oppgaver, kan det bli litt overveldende å starte på en blank side. Hvis du sliter med å vite hvor du skal starte, prøv å begynne med en disposisjon. Da trenger du bare å skrive inn overskriftene, og dette er det ofte maler til også.

Hvis du fortsatt synes det er litt vanskelig å starte, kan du fortsette med å fylle ut under overskriftene med stikkord om hva du har tenkt til å skrive om. Etter dette kan du fylle ut stikkordene litt mer, før du faktisk begynner å skrive eksamen. Da har du et ganske solid grunnlag før du starter.

#5 – Overtenking

Eksamen kan være veldig stressende. Spesielt på høsten, hvor du også har jul som kommer veldig raskt etter du er ferdig. Det kan være lett å stresse seg opp og tenke at hele livet ditt står på spill, at hvis du gjør det dårlig eller ikke står på eksamen at det er verdens undergang.

Om du stryker eller får en dårligere karakter enn du ønsket på eksamen, har du mange valg. Du kan spørre om begrunnelse, for å finne ut hva gikk galt. Hvis du føler at du ikke fortjener det karakteren kan du klage. Og hvis ikke kan du alltids ta eksamen på nytt. For mer info om dette, besøk høgskolen sine sider.

Les også: Kommende eksamener og dårlig motivasjon? – Her er noen tips

#6 – Egen helse først

For all del ikke glem at du selv har behov du trenger å fylle opp. Få i deg nok vann, ikke dropp frokosten eller lunsjen, få litt frisk luft, få nok søvn og hvile, heng litt med venner. Hvis du ikke tar vare på deg selv og kroppen, er du ikke i beste stand til å gjøre eksamen.

Les også: Hvordan lykkes på eksamen 101 på selve eksamensdagen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *