Parlamentet, hva er det?

Parlamentet, hva er det?
Her ser du bilde av hele studentparlamentet for 2020. Nå er det valg og du kan bli en del av noe, still til valg. Foto:Bård Halvorsen

Mange har sikkert sett fotsporene, eller de menneskene som bruker gråe hoodies med noen føtter på ryggen, og kanskje har du sett de på sosiale medier? 

Men, det er sikkert mange som også er usikre eller som ikke har peiling på hva studentparlamentet er, og hva de jobber med. 

Studentparlamentet ved Høgskolen i Østfold er satt sammen avdelingsvis, det sitter 5 personer i hvert råd med ulike roller. De rådene som har tilholdssted i Fredrikstad, er ingeniør og helse og velferd. I halden er det Informasjonsteknologi, Økonomi – samfunn og språk og lærerutdanningen. 

Det øverste studentorganet i studentdemokratiet er studentparlamentet. Studentparlamentet skal fremme studentenes synspunkter og ivareta studentenes interesser på faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle områder ved høgskolen etter Universitet- og Høgskoleloven kapittel 4.

Studentparlamentet jobber i hovedsak med politikk, som vil gagne studentene ved Høgskolen, og de arbeider aktivt for at studentene ved HiØ skal få god utdanningskvalitet, studentmiljø og føle tilhørighet. For oss er det viktig at alle studenter skal ha det bra ved studiestedet sitt. – og ikke nøl med å ta kontakt med studentparlamentet om det skulle være behov. Har du lyst til å lese litt om politikken parlamentet driver med, les her.

Hvilken saker har de fått gjennom? 

Som student er det kanskje vanskelig å holde seg oppdatert på hvilke saker studentparlamentet har fått gjennomslag for, og hva som er blitt gjort.

Først og fremst vil jeg informere om at parlamentet har månedlige møter, med arbeidsutvalget og studentparlamentet. Her vil saker bli diskutert, og politikk vedtas. Det er også mulig for dere å være med som observatør på møtene – det er bare å ta kontakt ved interesse. 

Noen av sakene parlamentet har fått gjennomslag for: 

En av de aller største sakene vi har fått gjennomslag for er gangfelt mellom campus Halden, og e-smart. Og lavere fartsgrense forbi campuset. Tidligere var det umulig å krysse gaten uten og risikere sitt eget liv, eller for bevegelseshemmede var dette umulig å krysse. Etter mye medieoppslag, og noen møter med Vegvesenet og en underskriftskampanje kom dette på plass. 

Bildet når overgangs feltet kom på plass, og ned-senking av veien. Foto:Ingrid Krogh Dahl.

Parlamentet har også lenge hatt fokus på Universell utforming, og vi har fått utarbeidet en handlingsplan for universell utforming av læringsmiljøet som Høgskolen skal jobbe med de neste årene. Les her

Det fine med å sitte i studentparlamentet er at du får ta del av noe større, du får være med på mye spennende – og din stemme blir hørt. Endringer skjer ved HiØ fordi studenter engasjerer seg. 

Still til valg: 

19 Oktober er fristen for å stille til valg til studentparlamentet. Dette gjør du her. Er du interessert i å delta på noe sosialt? Utgjøre en forskjell for studentene ved HiØ og på avdelingen din? Bli en del av et godt miljø. 

Studentparlamentet vil veldig gjerne ha deg med på lag! 

Dette er noe av det som skjer til vanlig uten covid-19: (Forhåpentligvis kommer vaksinen til Norge, slik at vi kan gjennomføre de ordinære aktivitetene våre.) 

Kakedag en gang i måneden på begge campus. Her kan alle studenter og ansatte komme innom for og få kake og slå av en prat med de som sitter i studentparlamentet. Som dere ser er det laaaaang kø. Håper det blir anledning for dette veldig snart igjen. 

Lange køer i Halden

Lange køer i Fredrikstad

Ved å delta i parlamentet vil du også få et sosialt nettverk, med muligheter til å dra på sosiale aktiviteter sammen. Og vanligvis er det julebord en gang i året for alle deltakerne i studentparlament

Julebord for alle i studentparlamentet en gang i året. Foto: Mari Gløckner Giil
Bowling med studentparlamentet

Bli med i studentparlamentet, vi trenger deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *