Studentene er fornøyde med praksis – Praksis er i aller høyeste grad stedet man lærer mest.

Studentene er fornøyde med praksis – Praksis er i aller høyeste grad stedet man lærer mest.

Foto fra venstre: Siri Rønning, Ragna Altmann og Ellen Sollie

Disse studentene har opplevd arbeidslivet i praksis. De vil kunne fortelle litt om sin erfaring og gi råd til studenter som skal på praksisplass neste år. Det er gjennomført intervjuer med studenter fra barnehagelærerutdanning, grunnskolelærerutdanning og internasjonal kommunikasjon.

Hensikten med intervjuet er fremfor alt å finne ut om de var godt forberedt til å ta fatt på en praksis av undervisningen de lærer, og om praksisen gir en reell følelse av yrkeslivet. Det å kunne studere noe og vite at man har bruk for det videre, kan hjelpe nye studenter forstå viktigheten av de fagene de studerer.

Barnehagelærerutdanning

Siri Rønning (23) fra Oslo tar barnehagelærerutdanning og har vært i praksis i St. Olav Barnehage i Sarpsborg, og Høvleriet Barnehage i Halden. Hun har vært spent og nervøs, men har blitt godt tatt i mot av sjef og kollegaer begge stedene.

Hva er det som fikk deg til å velge denne retningen

Mange i familien min jobber innenfor lærersektoren så det startet interessen min, og jeg jobbet i barnehage under friårene mine som gjorde at jeg ble sikker i valget. Jeg har alltid vært glad i å jobbe med barn, og jeg har jobbet med barn siden jeg var 16 år.

Hva gikk arbeidet ditt ut på?

Arbeidet gikk ut på å ha ansvar for en barnegruppe. Lage opplegg og utføre de, dette var også en del av kravene vi måtte utføre for å få godkjent. Vi hadde også lederdager hvor vi skulle ha alt av ansvar og bli observert.

Føler du at du brukte kunnskapen du lærte under praksisperioden?

Kunnskapen vi har lært gjennom studiet har vært veldig relevant når jeg har vært i praksis.

Er praksis et godt utgangspunkt for å forstå hvordan man kan anvende det man har lært på studiene i arbeidslivet?

Jeg syntes praksis er en viktig del av kunnskapen vi har lært på studiet, og vi har fått erfart mye som vi ellers ikke hadde fått mulighet til om det ikke var praksis.

Hva er ditt beste minne fra praksisen?

Mitt beste minne er de relasjonene jeg fikk med både min nærmeste leder, men også barna. De gode pratene man har med hverandre, både om utdanning, og alt annet som faller inn.

Vet du hva du skal gjøre etter studiet?

Jeg er ferdig med bachelor nå til sommer og har søkt meg inn på master i Oslo. Om jeg ikke kommer inn så skal jeg søke jobb i Oslo. Siden jeg flytter ut av byen så har jeg ikke hatt mulighet til å takke ja til jobb der jeg har hatt praksis annet en vikarjobb nå under studiet

Har du 3 gode tips til studenter som starter på praksis neste år?

1. Vær åpen og frempå, bli kjent med fler enn de nærmeste du jobber med, dette gjorde min opplevelse veldig god.

2. Ikke vær redd for å stille spørsmål.

3. Selvom alt nødvendigvis ikke går etter planen, så er det erfaring i alt man ser og gjør.

Grunnskolelærerutdanning for trinn 5-10

Ragna Altmann (22) fra Valdres går tredje året på grunnskolelærerutdanning. Hun har vært i praksis ved Strupe ungdomsskole. Både skolen og lærerne har vært svært imøtekommende og hyggelige.

Hva er det som fikk deg til å velge denne retningen

På OD-dagene vi hadde på ungdomsskolen og videregående var jeg så heldig at jeg fikk jobbe på barneskolen vi hadde i bygda. Jeg fikk da oppleve mer av «lærersiden» av skolen og fikk også prøve meg på å undervise, noe jeg fort fant ut at jeg likte.

Hva gikk arbeidet ditt ut på?

Vår praksis går ut på å planlegge og gjennomføre timer i diverse fag. Vi har minstekrav på rundt 20 timer elevrelatert arbeid i uken.

Føler du at du brukte kunnskapen du lærte under praksisperioden?

Ja, i noe grad. Vi lærer på et høyere nivå enn det vi selv skal undervise i, så man må definitivt lese seg opp godt på stoffet i elevenes lærebøker før man kan undervise i det, og det skjer gjerne først når vi kommer ut i praksis, for det er da vi får vite emnene de skal ha.

Er praksis et godt utgangspunkt for å forstå hvordan man kan anvende det man har lært på studiene i arbeidslivet?

Praksis er i aller høyeste grad stedet man lærer mest. Vi får muligheten til å prøve og feile i trygge omgivelser. Å få testet kunnskapen og forskjellige metoder å undervise på, er essensielt for å vokse som lærer.

Hva er ditt beste minne fra praksisen?

Mitt beste minne fra praksis når jeg fikk ha to timer i klasserommet uten praksisobservatøren min. Å stå på helt egne ben var veldig gøy.

Vet du hva du skal gjøre etter studiet?

Jeg har to år igjen på masteren min. Når jeg er ferdig med de, så ønsker jeg å få meg jobb på en ungdomsskole i Oslo.

Har du 3 gode tips til studenter som starter på praksis neste år?

1. Still spørsmål!

2. Drikk vann!

3. Reflekter med de rundt deg!

Internasjonal kommunikasjon

Ellen Sollie (22) fra Halden går siste året sitt i internasjonal kommuniksjon. Hun fikk praksisplass i Filmklubbforbundet.

Hva er det som fikk deg til å velge denne retningen

Da jeg skulle søke høyere utdanning ante jeg ikke hva jeg ville bli da jeg ble stor. Derfor søkte jeg på BIK som fanget øyet mitt og virket interessant. Studiet er så bredt og man lærer litt om alt innenfor kommunikasjon.

Hvordan følte du deg da du begynte å jobbe, og ble du godt mottatt av arbeidsgiver og kollegaer?

Siden jeg er filminteressert, var jeg kjempegira på å jobbe hos Filmklubbforbundet og lære om kommunikasjon og film. Heldigvis hadde jeg verdens kuleste sjef og kollegaer som tok meg godt imot og lærte meg mye om filmklubber og vi kunne nerde om film sammen.

Hva gikk arbeidet ditt ut på?

Jeg styrte instagramkontoen til @filmklubb_no samt bidro til å styre de andre sosiale kanalene og skrev for bloggen på nettsiden.

Føler du at du brukte kunnskapen du lærte under praksisperioden?

Ja og nei. Sosiale medier er kreativt arbeid så det er ingen fasitsvar – utfallet hadde vært annerledes hos alle. Derimot, tenkte jeg ofte tilbake på hva jeg lærte i forelesninger og pensum og flettet det inn i arbeidet.

Er praksis et godt utgangspunkt for å forstå hvordan man kan anvende det man har lært på studiene i arbeidslivet?

Absolutt. Det er en fin introduksjon til arbeidslivet uten å måtte hoppe rett uti det. I tillegg hadde jeg praksis i slutten av utdanningen etter alle fagene mine slik at jeg kunne bruke all BIK kunnskapen

Hva er ditt beste minne fra praksisen?

Mitt beste minne er da jeg fikk bli med til Tromsø i januar for den internasjonale filmfestivalen. Praksisen dekket reise, hotell og festivalpass slik at jeg kunne se så mye film jeg bare ville ila uka. Jeg anbefaler alle filminteresserte i å dra på TIFF minst en gang.

Vet du hva du skal gjøre etter studiet?

Jeg skulle gjerne fortsatte å jobbe hos Filmklubbforbundet, men de har desverre ikke nok ressurser til å ansette en til. Praksisperioden min hjalp meg innse at jeg vil jobbe med sosiale medier fremover, gjerne hos en bedrift som holder på med noe jeg interesserer meg for, som film.

Har du 3 gode tips til studenter som starter på praksis neste år?

1. Det går helt fint å gjøre feil

2. Om du gjør noe feil, lær av det

3. Bygg nettverket ditt på praksisplassen, kanskje noen der blir din fremtidige kollega