Student i pandemien: –2020, året vi husker

Student i pandemien: –2020, året vi husker
Barn over hele verden har bidratt med tegninger som skal vise at alt blir bra igjen, og at vi skal overvinne koronapandemien. FOTO: SOS-BARNEBYER

Hvordan har det vært å være student under pandemien? Vi nærmer oss 1-årsmerket for da vi begynte å høre om COVID-19 i norske medier regelmessig, og studieåret vårt ble forandret drastisk. Men hvordan har dette blitt opplevd?

Da COVID-19 slo Norge for første gang, ble mye forandret på kort tid. Som studenter har vi merket veldig på dette, med studieplaner og undervisningsformer har blitt forandret gang på gang. Studenter som har vært på utveksling har blitt sendt hjem, studenter med familie i risikosonen har reist hjem for å isolere seg der, eller holdt seg unna i mange måneder for å unngå å smitte videre, andre har kjempet sterkt for å fortsette studiene i en ellers dyster tid. 

Jeg har spurt et par studenter tre spørsmål om hvordan de har opplevd å være student under en pandemi, og her oppsummerer jeg svarene:

Da smitten først kom til Norge, hvordan tenkte du at det kom til å utvikle seg? Trodde du at det kom til å bli såpass ille som det ble, eller tenkte du at det kom til å bli verre? Ikke like ille?

De fleste tenkte vel ikke at det kom til å ha en så stor påvirkning som det har hatt på “lille Norge”. Spesielt når man sammenligner med tidligere virus som har ankommet Norge, som svineinfluensa som ikke ble merket stort til annet enn å måtte vaske hendene litt oftere. 

“Først tenkte jeg at dette var enda et relativt mildt virus. Ettersom vi tidligere har vært kjent med andre virus som B.la. Ebola og SARS som aldri fikk fotfeste i denne delen av verden. Ble dermed overrasket i ukene da viruset begynte å herje…”

– Anonym

Enkelte ble ikke overrasket derimot.

“Da smitten kom til Norge trodde jeg det kom til å bli like ille som Italia (veldig pessimist) fordi nordmenn pleier ikke å se det verste i situasjoner og tenker at alt kommer til å gå fint.”

– Ellen Sollie


“Fikk veldig dårlig informasjon, det var veldig mye frem og tilbake. Jeg drev og skrev bachelor når korona tok sitt store inntog så mye ble endret og ting ble veldig annerledes på kort tid.”

– Sarah Naomi Lunner

Det ble også veldig lite informasjon om hvordan Zoom fungerte, råd på hvordan å studere under helt nye forhold og med helt nye undervisningsmetoder. 

Har du noen tanker du har lyst til å dele i forhold til det å være student under pandemien?

Digital undervisning har vært noe av det som har vært vanskeligst for mange. Å ikke kunne være fysisk i timene, eller å møte andre studenter har gjort det vanskeligere å følge med og holde motivasjonen oppe. Å være i en helt ny hverdag er vanskelig nok – å ikke få hjelp, oppfølging eller informasjon nok gjør det ikke noe lettere. 

“Digital undervisning og det å ikke se så mange mennesker hver dag har vært vanskelig og preget meg i stor grad. Hvis jeg hadde vært førsteårsstudent nå i høst hadde jeg droppet ut med en gang.”

– Ellen Sollie

2020 har vært vanskelig for de aller fleste studenter. Noen har kommet seg gjennom helskinnet, noen har måttet droppe ut og noen har måttet prøve på nytt. En ny vaksine er heldigvis på vei, og vi vil forhåpentligvis ikke måtte gå gjennom en ny pandemi i vår livstid, men om vi gjør det, eller møter en ny og annen global krise, burde vi i hvert fall huske at samhold og god kommunikasjon fra alle kanter er avgjørende for å komme seg gjennom enhver krise.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *