Skremmende hvor fort vi voksne mister kontrollen

Skremmende hvor fort vi voksne mister kontrollen

Forfatter: Silje Synnøve Halvorsen Olsen

Psykisk helse blant ungdom har over tiden blitt mer aktuell å finne på flere sosiale plattformer. En barnevernskonsulent mener at det er skremmende hvordan internettverden har utviklet seg.

I over lengre tid har vi sett utallige ganger at ungdom blir lett utsatt og påvirket av de forskjellige sosiale plattformene vi har i dag, dette er noe som lett påvirker dem psykisk og gjør noen rett og slett farlige for seg selv. Jeg har i denne sammenhengen kommet i kontakt med barnevernskonsulent og fått høre om han sine meninger om dette problemet. Barnevernskonsulenten ønsker å forbli anonym.

– Det er et stort problem hvor fort denne internettverden vokser. Vi voksne har ikke sjans til å følge med og skape oversikt over hva ungdommene våre driver med.

Videre fortsetter han med at det er lettere å sende ut hets på nettet og gjemme seg bak en skjerm, enn det er å si det direkte til personen. Han tenker at dette er et samfunnsproblem som han ikke helt vet hvordan de skal få bukt med.

Sosiale medier ungdommen tilbringer tid på.
FOTO: Silje Synnøve Halvorsen Olsen

– Vi har nå saker inne hvor det er ungdom som har opplevd å bli lagt ut på nettet i form av videoer mens de har samleie av jevnaldrende på fest som ikke skjønt konsekvensene av dette i etterkant.
– En ungdom vi jobber med har vært med i det mye omtalte selvskadingsforumet for jenter. Hun har skadet seg veldig mye ved blant annet spise barberblader, nåler osv. Også har hun delt dette på nett, sier barnevernskonsulenten. Jeg tror nok at dette forumet har bidratt til å øke selvskadingen hos disse jentene, ettersom at de har fått oppmerksomhet av hverandre på bakgrunn av det de deler, legger barnevernskonsulenten til.

I følge forskning er jenter mer utsatt enn det gutter er, noe barnevernskonsulenten kan si seg enig i om en tenker på kropp og fasade. Som mange kjente personer får de likes på bakgrunn av sin kropp og ved å annonsere for slankeprodukter, dette øker kroppspresset hos unge jenter.

I September 2019 kom Facebook som eier Instagram ut med at det skal bli strengere i sine retningslinjer ved deling av kosmetikk og produkter som hjelper til slanking på usunn måte. (https://www.aftenposten.no/kultur/i/b5W4xv/nye-regler-for-slanking-og-kosmetikk-paa-instagram)

– Jeg vil tro at Instagram er med å påvirke mest ved at man blir avhengig av likes på ett bilde som kan utvikle seg til det psykiske og gå utover helsen om en ikke får nok likes. Derfor er å den nye utviklingen til Instagram hvor en skjuler hvor mye likes en person har veldig bra tiltak, avslutter barnevernskonsulenten. (https://www.tv2.no/a/10992650/)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *