Skal du på utveksling? Få tips fra utvekslingsstudenter i Norge!

Skal du på utveksling? Få tips fra utvekslingsstudenter i Norge!

Foto: Eloïse Meissonnier

Å dra på utveksling til utlandet kan være en utrolig lærerik og spennende opplevelse … Men har du noen gang tenkt på hvordan det er å komme til Norge på utveksling? Jeg har snakket med tre utvekslingsstudenter som har vært på utveksling på HiØ, hørt hva deres erfaringer har vært, og hvilke tips de har til andre som skal dra på utveksling.

Les også: Åpner igjen for utveksling

Dette er utvekslingsstudentene:

Navn: Eloïse Meissonnier

Fra: Frankrike

Alder: 20

Foto: Eloïse Meissonnier

Navn: Paul Pop

Fra: Romania

Alder: 23


Navn: Emma Bert

Fra: Frankrike

Alder: 20

Foto: Emma Bert

Gjengangeren for de fleste på hvorfor de ønsket å komme til Norge på utveksling, var naturen og livstilen til de norske. I sitt svar, svarte Eloïse at Norge og resten av de skandinaviske landene var kjent for sin levemåte.

Norway and countries of Scandinavia are famous in France for their way of life, their happiness, their innovation, and historical culture. I really wanted to discover this country and its culture.

Eloïse Meissonnier

Valget virket basert på hva Norge kunne tilby dem.

I was in a bachelor degree in France (Information and Communication) and in my second year, I choose the speciality “English foreign language”. It allowed me to study in a foreign country for the last semester of the bachelor degree. So, I took Norway because the culture, the way of living, the landscapes attracted me.

Emma Bert

Når de først kom til Norge, var det på tide å bli kjent med folk, og det var forskjellige måter å gjøre dette på. En av måtene var å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene på campus. Det ble opprettet en gruppechat for alle Erasmus-studentene, i tillegg til aktiviteter arrangert av både utvekslingsstudenter og SiØ.

When I got here (first of January) there weren’t many people on campus, but people taking the same mobility started arriving one by one. It was quite easy to connect with them, many of whom were originally from different countries, so they only spoke English.

Paul Pop

Alle fikk i tillegg en mentor, eller «buddy», som var en utvekslingsstudent som hadde vært der fra høsten av, som kunne forklare dem hva de trengte å være forberedt på.

Om man reiser til et annet land, kan man ofte få det man kaller kultursjokk. Dette kan være greit å være klar over før man reiser, for å minimere det sjokket litt. De største forskjellene mellom Norge, Romania og Frankrike har vært hvordan studiene er satt opp, og hvordan møtet med mennesker i Norge har vært.

Både i Frankrike og Romania, har de langt flere forelesninger i uka. Eloïse fortalte at hun hadde 15 forelesninger i uka, og hun hadde dem fra 8 om morgenen til 5 på kvelden. Her i Norge, har det vært rundt tre fag og forelesninger i uka, som har gitt henne mer tid å jobbe med skole og med prosjekter. Paul forteller at han hadde omtrent dobbelt med forelesninger i Romania. I tillegg til mindre forelesninger, er det også mer kontakt med lærere.

For me, the most different things were the approach of the teachers and the fact that I had very few courses to take, compared to a double number that I have to take at home college. I hope it didn’t get me used to it too much, so it wouldn’t be hard for me to go back to a system that isn’t as well thought out.

Paul Pop

I tillegg har møtet med lokale vært annerledes.

I was surprised by the kindness of people, it was hard to say goodbye to my new friends. As I trained with a track and field group, I was acquainted with Norwegian people. I was surprised by the fact that Norwegian seem always happy, positive and not stressed even when winter is hard and when days are short!

Emma Bert

Til slutt spurte jeg om de hadde noen tips til de som skal dra på utveksling, her var hva de hadde å si:

Eloïse: Velg en leilighet med flere folk, finn ut av den økonomiske delen først, og ha det moro!

Emma: Mentalt og fysisk forbered deg før du kommer, ikke nøl med å gå ut av komfortsonen, og prøv å bli med i en klubb eller et annet type arrangement

Paul: Bare gjør det!

Mer om utveksling: Utveksling, HIOF