Sikre din egen økonomiske fremtid

Sikre din egen økonomiske fremtid

Fredrikstad og Halden tilbyr et stort utvalg av ressurser som du som student kan dra nytte av for å sikre en bedre økonomi. Under kommer en større liste med nyttige tiltak som vi mener du kan trenge i din studiehverdag.

Fredrikstad

Fredrikstad er en stadig voksende by hvor boligprisene i byen øker stadig i takt med etterspørselen. Ettersom dette er en av de større byområdene i vekst som inngår i pendlerbeltet inn mot Oslo. Dermed er det også naturlig at de daglige kostnadene gjerne øker i takt med økte levekostnader generelt i en voksende by. Det finnes mange små tiltak som vi alle kan benytte av til å spare penger, og desto fler tiltak du tar til deg, desto mer vil du spare. Her har vi plukket ut noen nyttige måter å spare penger på i Østfolds største by:

 • Bruk byferga. Den er gratis og tar deg til de viktigste områdene innenfor gåavstand over hele byen.
 • UMS United Mega Stores – Asiatisk dagligvarebutikk. For de som ønsker et mer internasjonalt utvalg av kvalitets- og billig mat. (innehar varer en ikke får kjøpt på vanlige dagligvarebutikker, b.la. Stort utvalg av varer fra India og Japan).
 • Søk deg også opp på ulike treningssentre. Det er flere av senterne som stadig vekk har tilbud og rabatterte priser i en viss periode hvor en har potensial til å spare betydelig.
 • Frimarked på torget i Gamlebyen. Hver lørdag og søndag. Her finnes det et stort utvalg av varierende varer. B.la. Eldre antikk som en kan profitere på til riktig pris. Er selvsagt også billigere varer her enn det du ville tilsvarende fått av nyere varer på butikk.

  Lenger øst i Østfold har vi Halden, beklageligvis for lommebokas beste innehar ikke Halden de samme økonomiske mulighetene som Fredrikstad. Ettersom det er en markant mindre by. Derimot finnes det selvsagt generelle sparetips som kan gjennomføres så og si landet rundt innenfor mathandlings segmentet. Blant disse er:
  – Alltid sammenligne liter- og kilopris: Det er ikke sikkert at de store pakningene/kartongene alltid er mer økonomisk lønnsomme enn de små. Dermed er det smarteste å sjekke de mindre prisene helt til venstre, for å se hvor mye du får for volumet du kjøper av en bestemt vare.
  -Ellers er det alltid utallige ulike kjeder som opererer under ulike tilbudskampanjer. En smart plattform for å kunne få oversikt over «havet» av tilbud til de ulike kjedene er applikasjonen: «Tilbud». Ulike dagligvarekjeder både innenfor Reitangruppen og NorgesGruppen har også sine respektive applikasjoner som gir en rabatterte tilbud, ofte også til de varene du kjøper mest av.

Videre er det et enormt utvalg av bøker der ute som kan forbedre din økonomiske posisjon. Innenfor sparing, aksjer, økonomisk psykologi, fondssparing, krypto valuta osv. Her er et lite utvalg sparetips som du kan innføre i livet ditt med umiddelbar virkning:

 • Impulskjøp: Sett sammen en kjøpeliste før du går til butikken, og hold deg til denne spesifikke listen. Dette hjelper deg ikke å bare forstå hva du gjør med kapitalen din men også hvorfor du gjør det. Videre er det også gjerne ofte slik med impulskjøp at det er noe du har lyst på i akkurat det bestemte øyeblikket. Dermed hvis du venter noen dager med kjøpet så vil du sannsynligvis merke at det er en tjeneste eller et produkt du sannsynligvis ikke har behov for lenger.
 • Sparing: Gir deg de ekstra økonomiske ressursene som du kan bruke til å gjøre den personlige finansielle fremtid bedre. Her er det lurt å observere det du gjør med dine egne penger, dette kan f.eks. Være gjennom å skrive ned mot slutten av dagen ditt daglige økonomiske forbruk. Dette gjør at du får en mye større oversikt over kostnadene dine, og gjør deg mer bevisst på valgene du tar til neste handel.

Forsterke dine egen økonomiske fremtid

Stadig vekk får vi høre at det aldri i historien har vært lettere å spare og/eller tjene penger enn i dag, hvor det kan være vanskelig å vite hvilke valg en bør ta. Selv om koronasituasjonen har satt begrensninger på mulighetene er det fremdeles ingenting som ikke tilsier at du ikke skal kunne starte å bygge et solid fundament for egen økonomisk vinning inn i fremtiden allerede nå.

Under er en liste med sparetips for småsparerne. Kilde: (Investeringsprinsipper – for aksjemarkedet. Burton G. Malkiel, Charles D. Ellies):

 • Kjøp brukte bøker, inkludert nye bestselgere, på nettsteder som Amazon.com
 • Drikk en vanlig kopp kaffe om morgenen, i stedet for de dyre versjonene
 • Skriv ned alle dine utgifter. Du vil trolig oppdage at du egentlig ikke trenger mye av det du nå kjøper.
 • Reis til et fint sted neste gang du tar ferie (i Norge nå som covid-19 herjer på internasjonal basis) men gjør det utenom hovedsesongen.

Store sparetips

(for deg som ønsker å ha en komfortabel pensjonisttilværelse med lang sparehorisont):

 • For de som har en inntekt som går utover sitt eget forbruk per måned kan banken automatisk plassere 5-10% av din lønn i en investeringskonto hver gang du får betalt. Dersom du betaler deg selv først, er det mindre sannsynlighet for at du bruker opp alt du tjener/sparer. Start tidlig, og skyt inn så mye som mulig i din sparekonto så lenge som mulig.
 • Få hjelp av arbeidsgiveren din og skatteetaten til å turbolade sparingen din: Dra full nytte av din arbeidsgivers pensjonsplan. Skatteetaten vil også bidra med mye, ettersom innskudd ikke blir beskattet før mange år senere, når du tar ut penger du trenger som pensjonist.
 • Sikre deg en god forsikring. B.la. Fagforbundet har en sterk forsikring her spesialtilpasset for studenter. Hvor de selv reklamerer med Norges beste innboforsikring, hjelp på jobben og studentkontakter hjelper deg med studentlivet.

Sist men ikke minst i disse covid-19 tidene er det et sparetips som spesielt gjelder og alltid har gjelt. Aldri rør kredittkort!

Det er uforutsigbare tider og inntektskilder er per i dag ikke like trygge og forutsigbare som de har vært. En potensiell kredittkortgjeld kan være med å gjøre en allerede vanskelig økonomisk livssituasjon utallige mange ganger verre. I en vanskelig økonomisk situasjon vil bankene etterhvert tvinge deg til å tilbakebetale mer enn de opprinnelige verdiene som var lånt. En vil aldri kunne gjøre det bra økonomisk med skyhøye renter på utestående kredittkortgjeld.

Det vi vet er at markedet stadig er i endring. En bør dermed alltid holde seg oppdatert på helt lovlige og redelige måter å utnytte sin egen økonomiske posisjon allerede den dag i dag til å sikre en behagelig økonomisk fremtid både for deg og dine nærmeste.

I utrygge økonomiske tider er det alltid smart å ha en ekstra økonomisk sikkerhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *