Psykisk helse er undervurdert:– Sammen skal vi klare det

Psykisk helse er undervurdert:– Sammen skal vi klare det
Tekst: Sarah Naomi Lunner, Studentleder Kandidat 2020/20201
Illustrasjon:  Malin Malmedal 

I disse unntakstilstandene Norge, og verden er i er det meget viktig med rutiner for å opprettholde den psykiske helsen. Alle studenter har psykisk helse, og den er viktig å ta vare på.

Ved Høgskolen i Østfold er det omlag 7000 studenter fordelt på campusene i Fredrikstad og Halden. Skolen ble stengt den 13 mars av regjeringen, og i skrivende stund er det tre uker siden.

Det er viktig at rutiner blir opprettholdt, slik at vaner studenter hadde før Covid-19 ikke sklir helt ut. Det tar tre uker for kroppen å venne seg til nye rutiner, det er derfor viktig at dette opprettholdes.

Selv om det meste er stengt, og dine daglige gjøremål er satt på vent er dette en tid det er viktig å ta vare på seg selv. Det er lurt å legge seg og våkne til samme tid, og spise måltidene til samme tidspunkt

Ensomhet

Er noe mange vil kjenne på fremover, spesielt om nettverket kun er på studiestedet. Ensomhet er å ta og føle på. Du kan ikke gå på besøk til den du vil, og det er kun lov med fem personer samlet i sosiale sammenhenger. Det er derfor viktig at vi sammen tar vare på hverandre. Chatte med noen du kanskje ikke snakker med daglig og skape vennskap.

Ha sosiale sammenkomster på sosiale plattformer eller lignende. Inviter alle, ikke la noen føle seg utenfor.

Sitter du å grubler, og er bekymret over fremtiden?

Det er helt lov, men husk denne spesielle tiden vil gå over. Det er derfor viktig at du tar vare på deg selv og de rundt deg.

Studentparlamentet er det også mulig å ta kontakt med om du har behov. Selv om man har hjemmekontor, og hjemmeskole, er du viktig.

HiØ og SpiØ har et ansvar

Om å ta vare på studentene i denne tiden. Slik at ingen dropper ut av sitt studieløp. Målet våres er at vi skal komme igjennom dette.

Studentparlamentet og HiØ jobber tett sammen for et godt læringsmiljø og god utdanningskvalitet. Det er svært viktig at alle studenter føler seg vel på campusene, samt at de får den progresjonen de behøver i sitt utdanningsløp.

 Vi jobber for at alle studenter skal være fornøyde med å være student ved HiØ. De skal få den informasjonen de trenger, og campusene skal være tilgjengelig for alle.  Hvert 6-8 år har HiØ tilsyn fra NOKUT. Denne våren var det oss. Bakgrunnen for dette er å kvalitetssikre utdanningen, og at skolen følger forskrifter og lovverk.

Kan lese mer om det her;

https://www.nokut.no/om-nokut/

Uh-sektoren har nå blitt digitalisert på rekordtid. Fremover er det viktig å se på muligheter for dette også i fremtiden. Det er en ny måte vi må arbeide på, og vi er nødt for å se behovene studenter trenger hjemmefra.

Det er viktig at du får tilstrekkelig veiledning, og at du får den hjelpen du trenger med digital undervisning. Ta kontakt med studieveiledere. Det er også opprettet en telefonlinje til studiestedet om du skulle ha behov for å snakke med noen, eller om du har spørsmål.

Det kommer en tid etter Covid-19

Ifølge regjeringen vil denne unntakstilstanden vare en stund, men det kommer en tid hvor hverdagen er tilbake. Derfor det er så viktig å ta vare på den psykiske helsen nå, og i fremtiden.

Psykisk helse er noe som man må jobbe med hver dag, og et fokusområde som må bli synliggjort mer blant studentene.

Det er viktig at du som student opprettholder rutiner, men det er også viktig at studentene følger undervisning digitalt for å oppnå progresjon og resultater.

Og husk, ta vare på hverandre. Det vil bli bedre. Sammen skal vi komme oss igjennom dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *