Oktober er måneden vi fremmer brystkreft

Oktober er måneden vi fremmer brystkreft
Her ser du sløyfen som som blir brukt for å markere oktober som en brystkreft-måned. FOTO: Karianne Juliussen

13 Oktober er den offisielle dagen hvor vi markerer «No Bra Day». Det er dagen man i hovedsak fremmer brystkreft. Oktober måneden er ikke bare om Halloween, men det å skape en bevissthet om brystkreft også.

Den aller mest vanligste kreftformen for kvinner er brystkreft. Det er blitt gjort en del forskning på det, hvis det blir oppdaget tidlig er overlevelsen blant brystkreft-diagnostiserte høy.

Litt om brystkreft:

Det er dessverre flest kvinner som blir rammet av brystkreft, nesten 22 prosent, viser tall fra 2016, om ikke tallet er høyere. Brystkreft kan også forekomme hos menn, men dette er noe sjeldnere.

Noen brystkrefttilfeller skyldes av arv på ca 5-10 prosent, hvis man har nær familie som har eller har hatt brystkreft, anbefales det og ta undersøkelse hos legen så tidlig som mulig. Det er også mulig å undersøke genet sitt, for å undersøke om det er fare for å få kreft.

Den vanligste måten å oppdage at man har brystkreft på er at man oppdager en kule i brystet. Dette kan være en kreftsvulst i brystet, men det må ikke være det heller, så ikke bli hysterisk om du finner en kul, ta heller kontakt med fastlegen din.  Det finnes forskjellige metoder får å behandlet brystkreft på. Det kan være kombinasjoner av utvalgt kirurgi, stråling, cellegift, målrettede legemidler eller immunterapi.

Dette fører til flere overlevde og bedre livskvalitet etter sykdommen.

Det er vanskelig å peke ut konkrete årsaker til man kan få kreft, men her er noen:

Risikofaktorer:

  • Å føde barn før man fyller 25 år
  • Å føde flere barn
  • Atman er overvektig etter overgangsalderen
  • Å amme lenge
  • Inntak av mye alkohol
  • Langvarig bruk av hormontilskudd

Rosa sløyfe:

I 1999 startet den første Rosa sløyfe-aksjonen i Norge. Rosa sløyfe er en verdens spredd folkebevegelse som markere den Rosa sløyfen i Oktober måneden. Dette er for å vise solidaritet med de som rammes av denne diagnosen, å skape bevissthet og skape støtte til brystkreft-forskning og andre prosjekter relatert til brystkreft.  

Vis din støtte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *