Nyutdannede om hvilke egenskaper de verdsetter høyest hos en arbeidsgiver

Nyutdannede om hvilke egenskaper de verdsetter høyest hos en arbeidsgiver

Foto: Pixabay

Mandag og tirsdag var det duket for karrieredager ved Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi. Hensikten med karrieredager er å utforske hva arbeidsgivere kan forvente av nyutdannede. Her finner du hva nyutdannede ser etter hos arbeidsgivere og hva som får dem til å takke nei til et selskap.

Hvis du søker etter drømmejobben din, må du sørge for å finne det rette stedet å jobbe. Når du søker jobb, stresser du visse ting. Din første tanke kan være kvaliteter som lønn, et godt arbeidsmiljø, korte turer til arbeidsplass, eller om du vil jobbe med kolleger eller omvendt jobbe alene.

YPAI-undersøkelsen 2022

YPAI-undersøkelsen gir deg en guide til hva andre nyutdannede tenker når de leter etter jobb, slik at du kan ta de riktige valgene basert på undersøkelser utført av unge fagfolk. Undersøkelsen, utført av Academic Work, har 1794 respondenter i år. 62% av de er kvinner og 37% er menn.

Undersøkelsen hjelper arbeidsgivere med å forstå det unge arbeidsmarkedet, men det er også viktig for søkere å forstå hvilke utfordringer andre fagpersoner står overfor, og hva arbeidsgivere må tenke på når de leter etter nye kandidater. Derfor er den også nyttig for deg. Rapporten håper å inspirere nyutdannede til å sette sine egne standarder høye slik at de finner en jobb de kommer til å trives i.

De topp 10 egenskapene

Foto: Academic Work

Kolleger og arbeidsmiljø topper listen i YPAI 2022 rapporten.

Det betyr at kollegaer ønsker å samarbeide, og at det er en hyggelig atmosfære

Young Professional om kolleger og arbeidsmiljø

Forskjellene mellom økonomi, IT og teknologi.

Vi ser forskjeller i egenskapene til de ulike kompetanseområdene. I finans legger de mer vekt på god ledelse enn i andre forretningsområder. Innen IT verdsetter de fleksibilitet mellom jobb og privatliv mer enn noen andre. På det teknologiske området er oppgavens karakter mer verdsatt enn på andre felt.

Dette viser at arbeidsgivere må tilpasse seg til de ulike kompetanseområdene. Arbeidsoppgavene er forskjellige, og da vil egenskapene variere blant unge søkere.

Arbeidsgivere bør unngå disse feilene

Ifølge undersøkelsen, er kandidater kritiske til at arbeidsgivere ikke fremhever fordeler for ansatte. Det er ønskelig at arbeidere blir belønnet for deres harde arbeid. På arbeidsmarkedet er det konkurranse mellom arbeidsgivere, så de må annonsere de godene de tilbyr for å tiltrekke seg gode kandidater.

Nye søkere setter pris på åpenhet og ærlighet. Det mange bedrifter savner er at de ikke svarer ærlig og på en god måte på spørsmål eller kritikk. Det forventes at ansatte får gode forklaringer og mulige forbedringsplaner slik at de kan se at bedriften har en god fremtid.

Fleksible arbeidsordninger er viktig, som vi kan se av resultatene av YPAI-rapporten. For å få flere søkere må man lytte til søkernes ønsker og prøve å tilpasse planene godt og rimelig. Det er klart at ikke alle arbeidsgivere har mulighet til å være så fleksible, fordi arbeidsplasser er forskjellige og har ulike behov, men det er positivt om de har mulighet til å tilpasse seg best mulig.

Topp 10 mest attraktive arbeidsgivere

Arbeidsgivere som matcher de viktigste egenskapene for ansatte fremmer et godt arbeidsmiljø. Ifølge YPAI-rapporten er disse selskapene de mest attraktive arbeidsgiverne. De tilbyr ansatte gode utviklingsmuligheter og bryr seg om helsen til sine ansatte.

  1. Sintef
  2. Vipps
  3. Google
  4. NRK
  5. DNV
  6. Equinor
  7. Norsk Hydro
  8. Kongsberg Gruppen
  9. Microsoft
  10. Sopra Steria.

Du kan lese fjorårets YPAI-rapport innslag her: Lønn viktigere for unge arbeidstakere etter pandemien