Munnbind på campus?

Munnbind på campus?
Bilde av student med munnbind. Foto: Anette Fjeld

Etter lang tid med hjemmeskole åpnet HIOF dørene for forelesninger igjen høstsemesteret 2020! Det var mange blide studenter å møte, men ingen klemmer å gi eller få. I sekken hadde jeg med meg munnbind og var klar for å bruke det. I usikkerheten snakket jeg med flere fra klassen dagen før, de skulle også ha med – og bruke munnbind.

Siden skolen stengte i mars skulle man jo endelig ha en hel drøss med folk rundt seg igjen, det var spennende og skummelt på en gang. Kommer smitten til å øke igjen? Hvor mange kommer til å bruke munnbind? Skolen har jo ikke kommet med anbefaling om det, kun om det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand. Jeg hadde på meg munnbind da vi var nesten 50 pers i AudMax i Halden (73 pers er max med Corona avstand), til sammen var vi bare to med munnbind denne dagen.

Skolen har tilrettelagt mye, de har satt opp en haug med håndsprit over hele campus og avlyst utveksling våren 2021. Begrenser antall personer på gruppe rommene, tatt ut stoler fra klasserom, egne vakter som går rundt og kommer med pekefingeren til de som ikke overholder 1 meter avstand, 2/3 av setene i alle auditorier har «ikke sitt her» lapper på seg. Corona er vår nye hverdag, enten vi vil eller ikke. Nordmenn er godt kjente med fjellvettreglene, nå kommer vel snart Coronavett-reglene i skolepensum også. Men hvor flinke er studentene til å overholde smittevern?

Dessverre så er det nå fler og flere land som igjen stenger butikker, skoler og alt av lystige aktiviteter. OL er utsatt til 2021, blir det heller dobbelt OL i 2022 kanskje? Smittetallene i Norge er like høye som de var i mars og april. I Oslo nå skal det brukes munnbind i alle offentlige rom, og på HIOF jobber og studerer det flere som pendler fra Oslo flere dager i uka. Kanskje det bare hadde vært en fordel med munnbind inne på campus også?

Jeg vil tro mange med munnbind i sekken tenker «hvis ikke andre bruker det så bruker ikke jeg det heller». Da håper jeg noen følger på og blir med som gode eksempler – bruk visuell kommunikasjon ved å ta på deg et munnbind inne på skolen. Vis at du bryr deg om fler enn deg selv. Munnbind løser ikke problemet, men det er et tiltak i tillegg til å vaske hender, sprite dem og holde avstand til andre.

Hilsen hu med munnbind inne på skolen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *