Mobilavhengigheten skader den psykiske helsen

Mobilavhengigheten skader den psykiske helsen
Denne artikkelen er skrevet av studenter ved innovasjon og prosjektledelse. FOTO: UNSPLASH

Sosial aksept i sosiale medier ligger i hvor mange likes og kommentarer man får på sine innlegg. Vi som yngre studenter mener vi er med i et sosialt eksperiment, hvor bruken av sosiale medier skaper en negativ påvirkning på psykisk helse. 

Artikkelen fortsetter under annonsen:

Innsendt artikkel:

Denne artikkelen er innsendt av studenter ved Høgskolen i Østfold, ved Innovasjon og prosjektledelse – dersom du/ dere også vil skrive artikler for oss, eller allerede har noe dere vil poste: Send det til oss på broen@broenstudentavis.no

Misvisende liv på Sosiale medier:

Tilgangen på internett og smarttelefoner bidrar til at sosiale medier blir brukt mye mer enn tidligere og har erstattet mye av den fysiske interaksjonen mellom mennesker.  

Når man gjemmer seg bak en app, fremstår det ulikt fra realiteten. Dette gjøres da man sammenlikner seg med andre. Fagbladet Sykepleien skriver at den økende trenden kan skape farlige negative konsekvenser for helsen og stadig flere yngre får psykiske plager. Antall følgere, likes og kommentarer er med på å skape en negativ trend hvor man venter på å få aksept slik man fremstilles. I et fysisk møte oppstår ikke dette problemet på samme måte.   

Skaper avhengighet:

I 2019 publiserte Nrk p3 en sak om en 15 år gammel gutt som ble sendt til rehabiliteringssenter i Malibu, USA. Han var totalt avhengig av sosiale medier, og måtte avvennes på rehabiliteringssenteret Paradigm. Behandlingsformen baserer seg på samtaleterapi og avhold fra sosiale medier. Sammen med en terapeut får de hjelp til å se de underliggende årsakene til avhengigheten. Dette gjøres ved at terapeutene hjelper pasienten med å like seg selv, istedenfor å få bekreftelse gjennom sosiale medier.  

For den 15 år gamle gutten var tilbudet et nødvendig vendepunkt. “Avhengigheten av sosiale medier er ikke definert som en egen diagnose i Norge, og tilbudene er deretter”. Dette er ikke overraskende, mener psykolog John Petter Fagerhaug. 

 
Det finnes mange ulike grunner til at stadig flere blir avhengig og får psykiske plager. En grunn kan skyldes bruken av sosiale medier. Mennesker har ofte en vane med å sammenligne seg selv med det de ser. Redselen for å bli dømt av andre brukere av sosiale medier ligger lett tilgjengelig hos mange. Selvbildet får ofte en knekk og de psykiske plagene dukker lett frem. Man se at andre får mye oppmerksomhet rundt og legger selv ut bilder som ligner dette. I dokumentaren The Social Dilemma på Netflix, tar skaperne av sosiale medier et aktivt valg ved å ikke introdusere sine barn for sosiale medier. Dette med grunnlag for at de ser problematikken bak nettopp negative psykiske konsekvenser. Bare dette i seg selv er en indikasjon på hvor farlig konsekvensene med bruken av sosiale medier kan medføre.  
 

Kan det gi selvtilliten en knekk?:

Økende digitalisering gir muligheter til å skape nettverk med mange mennesker. Likevel byr sosiale medier på utfordringer hvor det er fort gjort å taste feil. Dette kan bidra til å skape psykisk hodebry for mange. Vi kan her se en tydelig sammenheng mellom sosiale medier og psykiske lidelser. 
 
Psykolog John Petter Fagerhaug skriver på sine nettsider at det er mye som tyder på at mobilavhengighet har negative konsekvenser. Dette bekrefter interne kilder i NAV, skoler og ulike kommuner. De mener en økende årsak til sykefravær, arbeidsløshet og problemer med konsentrasjonen, som kan bekrefte at psykiske plager er en konsekvens av mobilavhengighet. 

Videre skriver han at “erfaringer fra egen psykologpraksis bekrefter dette, og andre psykiske plager og degenererende utvikling på grunn av mobilavhengighet”. I begynnelsen av bruken av sosiale medier får mange en positiv følelse. Denne følelsen er bevist skapt av utviklerne. Etter lengre bruk blir man avhengig. Det er da konsekvensene oppstår. 
 

Bruken må reduseres:

Det finnes i dag mange forskjellige metoder man kan anvende om man vil avvenne seg store mengder mobilbruk. Et alternativ er å ta i bruk en mobilapp som heter Hold. På DNB sine nettsider står det at appen belønner brukeren med blant annet kaffe, stipender og reiser hvis de klarer å legge fra seg mobilen. Appen registrer hvor lang tid det har gått siden du sist sjekket mobilen. Den gir deg poeng basert på antall minutter du har hatt pause fra mobilen. Poengene kan man veksle inn i varer og gavekort fra store merkenavn som Coca Cola, Microsoft, Norsk tipping og 7-Eleven. 

Det finnes foreløpig få behandlingstilbud i Norge som kan hjelpe de med avhengighet av sosialt mediebruk. Likevel er det kanskje ikke her vi bør lete etter løsninger. Utfordringen fremover vil være å få en viss kontroll på hvordan man kan dempe presset man opplever ved bruken av sosiale medier og avhengigheten knyttet til dette. Det viktigste vil være å finne metoder som kan redusere de negative psykiske skadene som oppstår. 

Med denne kronikken ønsker vi oppmuntre innflytelsesrike personer til å snu den negative trenden som er skapt, med tanke på avhengighet og psykiske plager. Ved å snu fokuset til et mer positivt mediemiljø bør også plattformeierne ta et større ansvar.  
 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *