Lønn viktigere for unge arbeidstakere etter pandemien

Lønn viktigere for unge arbeidstakere etter pandemien
Foto: Academic Work

I slutten av september ble Young Professional Attraction Index (YPAI) publisert, som måler de ti viktigste egenskapene unge ansatte ser etter når de velger arbeidsgiver. Dette er den sjette gangen en slik rapport blir utgitt av Academic Work, et bemannings- og rekrutteringsbyrå som jobber med å få studenter og nyutdannende ut i arbeidslivet.

YPAI -rapporten viser til en undersøkelse som måler de mest attraktive selskapene i Norge og hvilke egenskaper som er viktigst ved valg av arbeidsgiver.

Undersøkelsen for denne rapporten ble gjennomført i 2021, og har blitt besvart av 1790 personer i Norge som er under utdanning eller har jobbet innen 5 år etter ferdig utdannelse. Årets rapport viser at sammenlignet med tidligere rapporter har folks interesse for lønn og insentiver økt, noe som er en av de viktigste egenskapene ved valg av arbeidsgiver.

Mange har vært mye hjemme under pandemien og boligmarkedet har eksplodert. Komfortabel lønn blir da enda viktigere. Lønn avgjør levestandarden og hva slags liv du får mulighet til å ha. Mange unge har også opplevd at hjemmekontor har vært krevende. Vi ser at arbeidsgivere ikke alltid har lyktes med å legge til rette for de yngre arbeidstakerne, som kanskje både bor trangt, og har større behov for oppfølging, sier Mats Furulund, rekrutteringsansvarlig i Academic Work.

Rapporten viser at unge menn er spesielt opptatte av lønn. Blant unge menn er 69% mest opptatte av lønn, mens 54% av kvinnene er også opptatte av lønn. Personer med IT- og teknologibakgrunn er også mer interessert for lønn enn gjennomsnittspersonen.

– Innen IT er det fortsatt større etterspørsel enn tilgang på kandidater, derfor ser vi at lønn ofte blir en avgjørende faktor. Mange arbeidsgivere har mye å gå på her når det gjelder å vise fram arbeidsplassen og hvordan det faktisk er å jobbe hos dem. Selv om lønn er viktig, er unge arbeidstakere enda mer opptatt av arbeidsmiljø, sier Furulund.

Vi ser rapporten viser til at «Gode kolleger og et godt arbeidsmiljø» er den viktigeste egenskapen i undersøkelsen, som har vært på toppen av lista i alle 6 utgavelsene av YPAI-rapportene gjennom årene.

– Arbeidsmiljøet og det kollegiale handler ikke bare om det sosiale og hyggelige. Mange av de som er nye i arbeidslivet verdsetter trygghet og faglig støtte blant de man jobber med. Det kan for eksempel handle om å ha noen andre enn sjefen sin å sparre med om de oppgavene man skal utføre. De arbeidsgiverne som aktivt har jobbet med å skape en arena for interaksjon både digitalt og på kontoret har en fordel når det gjelder å attrahere unge arbeidstakere, sier Furulund.


Hvilke egenskaper er viktigst i valg av arbeidsgiver? (YPAI-2021)

Gode kolleger og et godt arbeidsmiljø 78%
Lønn og insentiver60%
Karriere- og utviklingsmuligheter 54%
Arbeidsoppgavenes karakter og utforming50%
Godt lederskap og gode sjefer 49%
Arbeidssted (geografisk beliggenhet 47%
Fleksibilitet og «work-life balance» 43%
Et sterkt fagmiljø 35%
Likestilling, mangfold og bærekraft (CSR)29%
Selskapets rykte og omdømme25%

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *