Konsekvensene av å avlyse eksamen på videregående

Konsekvensene av å avlyse eksamen på videregående
Foto: Unslpash

Åttende februar 2021 ble det offentliggjort at alle skriftlige eksamener på videregående og i tiende klasse blir avlyst. Etter et langt år med veldig variert undervisning av ulik kvalitet, kom dette som en lettelse for mange elever som følte at undervisningen det siste året ikke har vært god nok til å ha eksamen.

Urettferdig

De eneste som får eksamener er tredje videregående som kun får muntlig eksamen og tiende klasse, i tillegg til privatister ettersom at dette er de eneste vurderingsgrunnlaget de har.

Dette blir det andre året eksamener blir avlyst, og for noen er ikke dette like heldig. Det var ikke lenge etter kunngjøringen at de blir påvirket negativt av dette kom til ordet.

Samme dagen som kunngjøringen om avlyselse kom, publiserte blant annet VG artikkelen “Må konkurrere mot to coronakull: − Urettferdig”. Denne artikkelen fortalte om Thea (20) som i fjor ikke hadde klart å komme inn på studiet hun ønsket fordi hun måtte konkurrere med “coronakullet” som hadde høyere karaktersnitt på grunn av avlyste eksamener.

Grunnen til dette er fordi det i en studie viser seg at nesten halvparten av elever går ned i karakter på eksamen. I samme studie viser det også at 40% beholder samme karakter, og at så lite som 14% går opp i karakter.

I artikkelen nevner Thea også at hun skjønner at eksamene ble avlyst, og foreslår at alle som søker skal få eksamensresultatene avlyst.

Til dette forslaget svarte kunnskapsministeren Guri Melby at de ikke hadde vurdert det men at det må være en “grundig faglig vurdering” bak det om de skulle gjøre det.

Hva nå?

Spørsmålet blir også om det blir noen stor forskjell i det hele tatt dette året. I fjor var mesteparten av året normalt, og alle eksamener avlyst, så da var det forventet at snittet var høyere enn til normalt. Dette året har hele skoleåret vært formet av nye nedlukkinger hele tiden og varierende grad av tilstedeværelse på skolen, og har definitivt trukket ned kvaliteten på undervisningen en god del. I tillegg vil det fortsatt være eksamener for avgangselevene, bare ikke skriftlige.

Men dette er ikke noe vi får vite før i juni.

Referanser

VG artikkel: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/R9ORkr/maa-konkurrere-mot-to-coronakull-urettferdig

Studie om karakterfall: https://www.udir.no/tall-og-forskning/statistikk/statistikk-videregaende-skole/karakterforskjeller-mellom-standpunkt-og-eksamen-i-videregaende/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *