Julegaver på budsjett

Julegaver på budsjett
Foto: Unsplash

Jula for mange kan by på økonomiske utfordringer spesielt når man skal gi handle til familie og venner. Her er noen tips til hvordan du kan shoppe billig og gi noe som er nyttig.

Kjøp brukt

Å handle brukt er ikke bare økonomisk vennlig men også miljøvennlig. Sjansene er at man finner det nøyaktige produktet eller noe lignende det på en app eller i en bruktbutikk. Klær og sko finner man mye av på Tise, bøker på bookis.no og nesten alt annet på Finn.no. Lokale bruktbutikker anbefales framfor Fretex da de ofte er billigere og man støtter en liten bedrift. Personlig vil jeg anbefale bruktbutikkene i Gamlebyen i Fredrikstad og Røde Kors butikkene i Halden og Sarpsborg. Det kan og være lurt å lete i hjemmet etter noe man ikke bruker lengre. Alle har mest sannsynlig en bok de aldri leser eller et spill de aldri spiller som noen andre kan få glede av.

Lag noe selv

Et nytt maleri kan koste skjorta, så hvorfor ikke male et selv? Eller strikke egne sokker? På Panduro og Søstrene Grene finner man lerret og maling til en rimelig pris og masse videoer på YouTube til både nybegynnere og erfarne. Billig garn og pinner kan finnes på Europris, Nille, Panduro og Søstrene Grene. Garnstudio.no har hundrevis av videoer som lærer deg å strikke og hekle.

Gave med mening

Har du lyst til å gi noe større? Gi en gave til noen som ikke får så mye denne jula. På WWF sine nettsider kan du gi en kalender for 2021 mens du støtter deres arbeid for naturen og dyra. Unicef har gaver som redder liv slik som klær til barn på flukt, pledd og energi-matpakker. Plan selger alternative gaver der inntekten går til jenters rettigheter, utdanning, yrkesopplæring og hjelper jenter i kriser og barneekteskap. Noen av disse er ikke fysiske gaver man gir hverandre, som noen kan synes er kjipt. Da kan man skrive på et kort hva man ga sammen med en sjokolade.

Andre tips

Et lurt tips er å være godt forberedt før du reiser ut til butikkene. Skriv ned en liste med alle du vil gi gave til og hva du skal gi. Dette hindrer spontankjøp som blir dyre og man ender opp med mer enn man trenger. Benytt deg og av en stor fordel du har som student: studentrabatter! Gå på studentkortet.no eller last ned appen og få masse rabatter på alt fra elektronikk til klær.

Selv om jula kan bli en stressende tid for mange er det viktig å slappe av. Ta deg en kopp kakao mens du skriver ned hva du skal gi til dine kjente og kjære.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *