Hvorfor har ikke studenter økonomisk trygghet?

Tekst: Kim-Andre Lundebrekke Lintho - Studentleder Kandidat 2020/2021
Norge, et av verdens rikeste og tryggeste land å bo i. I et verdensbilde som i dag er fylt av usikkerhet, fattigdom og fare, er vi heldig som bor i et trygt land som Norge. Velferdsstaten beskytter borgerne og vi får støtte under vanskelige tider. I høsten 2018 var hele 293 300 studenter spredt rundt i Norge, og vi ligger på listen over topp 10 land med flest utdannede mennesker. Studentene jobber hardt for å sikre Norges framtidige utfordringer, så hvorfor er ikke vi beskyttet som alle andre?
I år møtte alle nordmenn en felles fiende; nemlig COVID-19. Det har vært en tøff utfordring for mange og NAV møter nå en storm av mennesker som har behov for økonomisk bistand etter at flere arbeidsplasser har blitt stengt ned. Disse arbeidsplassene inkluderte og studenter som nå står alene uten noen støtte fra staten. Det er ikke til å legge skjul på at studenter gang på gang roper ut at studiestøtten ikke dekker til livets opphold.
Studenter har vanskelig økonomi
Hele 7 av 10 studenter kan fortelle at de ikke kan studere uten å jobbe deltid. Studenter får utbetalt 8265kr i måneden, men den gjennomsnittlige leien i Norge ligger på 9000kr. Studiestøtten kommer studentene til kort og vi må derfor delta i arbeidslivet som alle andre. Studenter jobber hardt for å sørge for at Norge har den arbeidskraften fremtiden trenger og mange av oss står nå alene uten å vite om vi kan betale leie den neste måneden. Og hvilket tilbud mottar studentene, som også er fullverdige arbeidstakere som alle andre? Mer lån.
Konsekvenser for studenter og samfunnet
Studenter har alltid vært forberedt på at lommeboka ikke skal være av tykkeste sort gjennom studiene, men hvorfor blir vi fratatt våre rettigheter som vanlige ansatte? Konsekvensen av dette er at mange må flytte hjem og/eller ta pause fra studiene. Med denne konsekvensen risikerer Norge å miste mange viktige individer på arbeidsmarkedet. Dette handler ikke om at studenter syter og «skal ha mer», men om at studenter ønsker samme rettigheter og solidaritet som «mannen i gata» får.
Forhåpentligvis vil vi se lyspunktet i nær framtid, men studenters økonomiske usikkerhet vil fremdeles være en reel utfordring for mange, selv etter Covid-19. Studenter har nok av utfordringer gjennom studiene og å vite om man kan betale leien eller kjøpe en pakke ost bør ikke være en av dem. Ikke straff de som vil bidra til et bedre samfunn. For å sitere Alexander Dormas «En for alle, og alle for en»

Kilder
NTB. (2018, Juli.18). 7 av 10 studenter sier de ikke kan studere uten deltidsjobb. Hentet fra: https://e24.no/naeringsliv/i/na9lP5/7-av-10-studenter-sier-de-ikke-kan-studere-uten-deltidsjobb
SSB. (2019, Desember. 16). Leiemarkedsundersøkelsen. Hentet fra: https://www.ssb.no/lmu
SSB. (2019, August. 19). Dette er de største studiestedene i Norge. Hentet fra: https://www.ssb.no/utdanning/artikler-og-publikasjoner/her-er-de-storste-studiestedene-i-norge
OECD (2020), Population with tertiary education (indicator). doi: 10.1787/0b8f90e9-en (Accessed on 15 April 2020)