Hvordan veganisme redder jordkloden

Hvordan veganisme redder jordkloden
Foto: Unslpash

Vi har alle hørt om veganere som dytter ideologien sin på alle innenfor hørevidden sin, men de har et poeng bak sin såkalte «propaganda»: animalske produkter ødelegger jorda mer enn mange tror.

Kjøttproduksjon og CO2-utslipp

Produksjon av kjøtt slipper mer CO2 enn all transportnæring i verden og står for mer enn 18% av verdens utslipp, i følge VG. Dette forårsaker klimakriser slik som ekstremvær. Vi kutter ned skog for å gi mer plass til dyrket mark, og gjør oss dermed mer sårbar til klimaendringer når det ikke er noe naturlig skog som beskytter.  En forskningsrapport fra Oxford University viser at dyreproduksjonen står for 18% av kaloriene i verdens matproduksjon, men bruker 83% av landarealet. Kjøtt fra storfe er klimaværstingen: 44 gram med storfekjøtt tilsvarer like mye utslipp som 50 løk. Deretter kommer lam på andre plass, og så gris. Hvis å kutte kjøtt ut 100% ikke er optimalt for deg, gjør det mye for miljøet å heller velge kyllingdeig i stedet for kjøttdeig til tacoen.

En oversikt over CO2 utslipp fra dyr

Kumelk er et problem

Kumelk slipper ut over dobbelt så mye CO2 som plantebasert melk. Melkene som er mest miljøskadelige er ku-, mandel-, og rismelk. De mest miljøvennlige er havre- og sojamelk. Mange plantebaserte melk smaker godt, om ikke bedre enn kumelk, og er sunnere for kroppen.

En oversikt over baerekraftighet av melk

Sammenlignet med kjøtt- og melkeindustrien har eggeindustrien et mye lavere karbonutslipp, men det slippes fortsatt ut 1,5 kg CO2 per kilo egg. Den mest bærekraftige måten å kjøpe egg på er å finne en lokal gård som selger frittgående egg.

Som forskningsleder Joseph Poore sa, «Et vegansk kosthold er trolig den mest betydningsfulle måten du kan redusere din negative påvirkning på jorden». For å kutte ned utslippene, er vi alle nødt til å kutte ned på animalske produkter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *