Hvordan lykkes på eksamen 101

Hvordan lykkes på eksamen 101
Hentet fra Unsplash (Green Chameleon).

Høsten går mot sin slutt, og vi begynner å tre inn i vintersesongen. Solen skimter til mindre enn før, og kuldegradene stiger stadig. Mange forbinder denne tiden med kakemenn i butikkene, og Black-Friday shopping. En tid på året hvor man iherdig teller ned til antall dager ferie, til tross for at det er flere uker (og måneder.) unna.

 For oss studenter kan ikke juleferien komme fort nok, for vi forbinder nemlig denne tiden av året med eksamen. Utallige timer med arbeid og forberedelser, i håp om å kunne imponere sensor i senk.

En gutt som ser ned i papirer i frustrasjon og hendene i pannen

Pandemien kan gjøre at disse forberedelsene oppleves som enda vanskeligere enn før, ettersom vi nå mister muligheten til å samarbeide med andre studenter på sosiale møteplasser.

Derfor ønsker vi å gi deg noen tips til hvordan du kan nå ditt beste potensiale, og yte godt på eksamen, til tross for situasjonen vi nå befinner oss i.

Under forberedelsene

  • Pass på at du er godt kjent med pensumet, og litteraturen foreleseren din har publisert i løpet av semesteret. Gjerne bruk litt tid på å finne ut hvilke læringsformer som fungerer best for deg. Noen lærer best av å skrive sammendrag av pensumet, mens andre lærer bedre av å sette opp et tankekart for å se den helhetlige sammenhengen. Ved å vite hvilke slike læringsstrategier som fungerer for deg, kan du spare verdifulle timer i forberedelsesprosessen. Jeg anbefaler å bruke flash cards, slik at du får testet hukommelsen din underveis.
  • Det er dessverre ikke mulig å møte andre studenter slik som før, men i vår digitale verden er det heldigvis måter å løse dette på. Plattformer som Skype, og FaceTime kan være nyttige å bruke for å dele tanker, og/eller lufte spørsmål med dine medstudenter.
  • Om det er noe du lurer på, ikke vær redd for å spørre foreleser om veiledning eller hjelp. Det er alltid bedre å spørre en gang for mye, enn en gang for lite. Husk at foreleserne dine vil at du skal prestere godt, og er ofte mer enn villig til å hjelpe deg på veien til suksess.
  • Det kan være svært nyttig å ta en titt på tidligere eksamensoppgaver gitt i faget. Da kan du få en ide om hvordan eksamensoppbygningen kan se ut, og hva som forventes av deg som student i faget.

Under gir vi deg noen tips til hvordan å prestere godt på de dagene det er virkelig avgjørende. Dette er da tips som er gjeldene for både hjemmeeksamen, som går på et begrenset antall timer, og oppgaveinnlevering som er gjeldende over flere dager.

På selve dagen

  • Sørg for at du er godt utvilt, og ved god helse. Mat og drikke er svært lett å undervurdere når man er stresset, men det er faktorer som er helt essensielle for å gjøre det godt i en slik vurderingssituasjon.
  • Det kan alltid være greit å ha noe å «snacke» på under eksamen. Jeg anbefaler sjokolade, nøtter (gitt at du er ikke allergisk selvfølgelig), og frukt. Dette er snacks som gir deg den ekstra energien du trenger for å yte godt, uten å få deg til å føle deg uvel underveis. Sørg også for at du har rikelig med vann, og/eller annen drikke ved din side (burde styre unna drikker med mye koffein).
  • Ta jevnlige pauser.
  • Pass alltid på at du setter av tid til å lese igjennom besvarelsen din før du leverer.
  • Feil oppsett av kilder er noe du kan risikere å tape stort på, ved kildehenvisninger i oppgaven din anbefaler vi derfor at du bruker Kildekompasset.no.

Masse lykke til på eksamen, vi krysser fingrene for at det går din vei!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *