Hvordan jeg fikk full BSU konto mitt første år som student

Hvordan jeg fikk full BSU konto mitt første år som student
Har du ofte en lommebok det er lite penger i? I denne artikkelen gir journalisten deg noen råd du kan følge. Foto: Karianne Juliussen

Å være student og bo alene presenterer en del utfordringer, spesielt økonomiske. Mange opplever å måtte spise knekkebrød og nudler til middag hver dag for å spare penger, men dette er ikke nødvendig for å overleve på budsjett.

Oversikt over budsjettet

Det finnes forskjellige måter å holde oversikt over budsjettet ditt avhengig av hvordan du liker å være organisert. Jeg velger å ha digitalt budsjett da det er mye lettere å sjekke hvordan man ligger an økonomisk siden man alltid har mobilen i lomma. Jeg lager flere bankkontoer for forskjellige kategorier: leie, mat, forsikring, sosialt, transport, ting og tang og en bufferkonto. Kategoriene er veldig individuelle basert på hvilke utgifter du har.

Mat

Det viktigste grepet for å spare penger på mat er hvilken matbutikk man bruker. En kurv med de samme matvarene kan ha hundre kroner forskjell mellom en matbutikk og en annen. I følge nettavisen.no er det Kiwi og Rema 1000 som er de billigste og Meny og Spar som er de dyreste. Deretter må man utnytte salg og apper. Rema 1000 har Æ appen der man kan spare 10% på frukt og grønt og dine topp ti varer og man får personlige priskutt hver uke. Flere matbutikker tilbyr Trumf-bonus der man blir «betalt for å handle». Appen Mattilbud viser en oversikt av alle matbutikk-kjedene og hvilke tilbud de har for uka, men ikke bli lurt av salg! Ofte bruker man mer penger fordi det virker billigere, da må man planlegge måltidene etter tilbudene. I appen TooGoodToGo legger butikker ut forundringsposer av mat som holder på å gå ut på dato. Her finnes alt fra melk til pålegg til baguetter. Imellom Fredrikstad og Sarpsborg ligger Holdbart.no som selger varer som holder på å gå ut på dato, er blitt feilprodusert eller overprodusert til opp til 90% av originalprisen. Bor du ikke i området? Ikke tvil! De har også en nettbutikk der man kan bestille varer. Andre tips til å spare penger på mat er å sjekke kiloprisen framfor enkeltpris, skriv handleliste i forkant for å unngå spontane kjøp og handle bare en gang i uka.

Sosialt

En tur på byen kan fort koste over tusen kroner. Heldigvis har korona reddet oss fra å kjøpe en (eller fem) øl for mange på byen og gjort oss mer kreative til hvordan vi kan være sosiale. Benytt deg av studentkortet.no. Her får man rabatter på forskjellige aktiviteter, saker og tjenester. Oppfordr gjengen til å gjøre flere budsjettvennlige aktiviteter slik som å ha tacokveld hjemme der alle har med et eller to tilbehør eller ta dere en tur i skogen. (Psst, Holdbart.no selger alkohol!) Husk å forholde dere til myndighetenes koronatiltak.

Transport

Studenter som pendler til og fra skolen har mest sannsynlig månedsbillett på Vy eller Østfold Billett appen. Dette er ikke alltid det billigste alternativet. Hvis vi tar for oss en student som bor i Fredrikstad og studerer i Halden, hadde et månedskort på Vy kostet 975 kr eller 430 kr på Østfold Billett appen. Siden det koster 91 kr for en tur mellom Fredrikstad og Halden med tog og 30 kr med buss må man ta minst 10 turer med tog og minst 14 turer med buss for at det skal være billigst med månedskort. Dersom du reiser mindre enn dette lønner det seg å droppe månedskortet og heller betale enkeltbillett.

Ting og tang

Denne kategorien inneholder alle saker man ellers trenger slik som såpe, klær og ting til hybelen. Her nytter det å kjøpe så mye brukt som mulig. Mine favoritt apper er finn.no og Tise da jeg har nesten alltid funnet det jeg trenger på en av disse appene. Facebook Marketplace og diverse kjøp/selg grupper på Facebook er og nyttige å bruke.

Bufferkonto

Gikk ikke alt planlagt etter budsjettet? Kanskje mobilen ble ødelagt eller PC-en trenger reparasjon? Da er det nyttig med en bufferkonto. Her er det kjekt å ha rundt 10 000 kroner da det dekker det meste av spontane utgifter.

Å holde budsjett kan være utfordrende for noen og en lett sak for andre. Finn måten du er best organisert og lag et effektivt budsjett som er lett for deg å følge. Om man følger budsjettet man lager for måneden, slipper man å dyppe hånden i sparekontoen og heller spare litt penger hver måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *