Hvordan hjelpe venner som sliter

SHOT-undersøkelsen i 2018 målte at antall studenter som sliter med alvorlige psykiske plager økte fra 16% til 29%. Dette tallet har mest sannsynlig økt under Corona pandemien som følge av å være mer alene og en annerledes hverdag. Derfor er det viktig å vite hva man skal gjøre for vennen sin som sliter.
Det er viktig å være obs på faresignalene til psykisk lidelse. Disse er å isolere seg mye, humørsvingninger, sove enten for mye eller for lite, selvskading og et vanskelig forhold til mat der de spiser for mye eller for lite. Dette er bare noen eksempler av vanlige faresignaler; mennesker er forskjellig og uttrykker seg på sin egen måte. Om du kjenner igjen noen av tegnene eller andre mistenkelige tegn på psykisk lidelse hos noen bør du ta en prat med dem.
Å vite hva man skal si til noen som har åpnet seg for å slite psykisk er vanskelig, men det er også nyttig å vite hva man ikke skal si. Mange referer mye til seg selv ved å si «sånn har jeg det og», «jeg føler det samme» o.l. Det er ment for å vise forståelse, men ender gjerne med misforståelse. Det kan også bli misforstått som å være egoistisk ved å vinkle samtalen mot seg selv. Å forsøke å oppmuntre personen er godt ment, men dette er en indirekte måte å si at reaksjonen deres er merkelig og de ikke bør reagere slikt. Råd og tips kan være ønskelig, men først trenger personen å føle seg sett og hørt.
Den gylne regelen går ut på å behandle andre slik du selv ønsker å bli behandlet. Tenk på hvordan du selv hadde ønsket vennene dine behandlet deg og hva du vil de skal si til deg om du slet.
Vi er så vant til å spørre «hvordan går det» at å svare «bra» er nesten blitt muskelminne og man sier det selv om det ikke går bra. Å heller spørre «hvordan går det egentlig?» kan oppfordre personen til å åpne seg og fortelle hvordan de egentlig har det.
Selv om vår nye hverdag har skapt avstand fysisk betyr ikke avstand i vennskap. Ta mer kontakt, vær mer åpen og vis medmenneskelighet i denne umenneskelige tiden.