Hvor lenge skal studentene lide?

Hvor lenge skal studentene lide?
High voltage post or High voltage tower

Foto: Freepik

[Leserinnlegg]

Den 24. januar ble det fast bestemt at strømstøtten på 3.000kr blir gitt som full stipend i motsetning til strømstøtten som ble først gang foreslått i desember. Det er en god nyhet for studentene, men når alt kommer til alt – er vi nødt å vente på at den skal komme. Hvor lenge skal studentene lide?

Helt siden september i fjor har den gjennomsnittelige strømprisen vært over 1 kr/kWh. Det var klart at regjeringen måtte handle, for i starten av desember informerte statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen skulle komme med en strømpakke til befolkningen, og en støtteordning for studentene. Denne støtteordningen for studentene skapte diskusjon, men iallfall kunne man være takknemlig for at man skulle få hjelp til å betale de store strømregningene.

Les mer om diskusjonen: Strømstøtte for studentene skaper diskusjon

«Disse pengene bør kunne være ute rett over nyttår, vi er i sluttfasen med å utarbeide denne ordningen». Det sa statsministeren under Stortingets spørretime, 8. desember, i fjor. Så langt har ikke studentene sett noe til denne stønaden.

Planen var at studentene skulle få en støtte på 3.000 kroner, hvorav 1.800 kroner skulle bli gitt i form av lån og resten skulle ytes som stipend. Statens Lånekasse må nå gjøre endringer i systemene på grunn av endringer vedtatt 24. januar, noe som vil føre til at studentene sannsynligvis må vente igjen en stund før støtten er klar.

Hvor lenge skal studentene vente? Snart har studentene ventet i to fulle måneder siden regjeringen informerte oss om at støtten skulle komme. Den norske befolkningen ser strømprisene slå rekord etter rekord, og studentene er vitne til det.

Studielånet kommer som plaster på såret

Heldigvis er det nok ganske mange studenter som har søkt om studielån før start på nytt semester. Da får studentene høyere studielån på grunn av oppstart av nytt semester. Det kan bidra til å betale strøm, men ikke alle klarer å søke i tide, og det er nok ikke alle som søker om studielån som sitter igjen med store strømregninger i dag.

Norsk studentorganisasjon krever en økning på studiestøtten til 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp, og dette har de vært tydelige på en lang stund nå. Åtte av ti norske studenter jobber mens de studerer, og mange får økonomisk støtte fra foreldrene for å dekke utgifter, da studielånet ikke strekker til til å dekke utgiftene. Strømkrisen er uforutsigbar, og legger mer byrde for studentene som må klare seg med det de får.

Er du en av de studentene som pleier å sette de resterende pengene til sparing etter januarsutbetaling? For mange kan dette være en god strategi for å kunne ha råd til de neste månedene. Med skyhøye strømregninger, kan slik sparing være uaktuelt. Da er man nødt å finne andre måter å leve av, som blant annet å jobbe. Vi ser at stadig flere og flere studenter jobber. Hvor optimalt kan dette være når studenter har en tung hverdag?

Les mer om Studentkravet og litt om Eurostudent VBII resultatene som viser til at studentene har en økende behov for å jobbe mer ved siden av studiene: Studentene nedprioritert igjen, nå kommer fasiten – Vi er glemt

Fikk ikke støtte når vi trengte det mest

Ja, det stemmer at de 3.000kr skal bli utbetalt snart. Men da vi ble fortalt i desember at pengene skulle betales rett etter nyttår, holdt staten løftet? Det er nesten som å bli ført bak lyset fordi det var mange som ventet på støtten, men selve regningen for desember måneden ligger allerede til forfall for mange studenter nå, utenom at vi har sett en eneste krone av denne støtten.

Staten la til gode planer, men utførelsen har ikke vært noe å skryte av. Ja, de har ført nasjonal tiltak der de dekker en del av summen, men selve regningen er nesten like høy som de tidligere månedene, da den gjennomsnittelige strømprisen i desember (221,41 øre/kWh) har vært nesten en krone dyrere enn i november (132,91 øre/kWh).

Tabell som viser gjennomsnittsprisen øre/kWa inkludert mva.

Måned/År202120202019
August93,544,8643,25
September135,4612,7537,08
Oktober120,1417,9446,42
November132,916,2453,45
Desember221,4126,7747,70
Sørøst-Norge = Oslo (N01)

Ikke så mye vi får gjort, men studentene glemmer ikke

Hvem tar skylden? Det får en og hver bestemme selv. Statsministeren sa at de var i sluttfasen av å utarbeide støtten, men allerede i begynnelsen av januar kunne vi se på Lånekassens nettsider at søknadene ikke var klare. Nye endringer fører til nye forsinkelser, og nye forsinkelser fører til nye fustrasjoner. Da er det bare å vente i spenning til vi får videre beskjed når søkeprosessen er klar. En ting som er sikkert, studentene som er berørt av krisen vil huske hvordan de ble behandlet.