Halloween avlyst? Ikke nødvendigvis …

Halloween avlyst? Ikke nødvendigvis …
Irsk kålrothode, “jack-o’-lantern” fra tidlig 1900-tallet. Fra Museum of Country Life i Irland. rannpáirtí anaítnid.

Halloween i år blir annerledes. Dette betyr ikke nødvendigvis at den trenger å bli avlyst. 

Kvelden før allehelgensdag; 31. oktober, vil flere hus være dekorert med utskårne gresskar, spindelvev, spøkelser og lyslenker. Dette er det vi kaller Halloween, en ikke-religiøs høytid feiret verden over.

Funfact:

Å skjære ut fjes i Halloween-gresskar er en tradisjon som kommer fra Irland, hvor de kuttet fjes inn i kålhoder og poteter. Da den ble brakt til Amerika, ble poteter og kålhoder byttet ut med gresskar grunnet dens popularitet der.

Irsk kålrothode, “jack-o’-lantern” fra tidlig 1900-tallet. Fra Museum of Country Life i Irland. rannpáirtí anaítnid.

I Norge slo ikke Halloween an før på begynnelsen av 2000-tallet. Det er nå vanlig at barn går rundt i nabolaget og spør om godteri utkledd i kostymer, og for ungdommer er det ofte fester som er populært. 

I 2020 blir Halloween noe annerledes, ettersom at vi fortsatt er midt i en pandemi. Hygiene og smittevern har aldri hatt så mye fokus som nå, og det fører til endrede rutiner. Derfor vil Halloween – som normalt byr på delt godteri, store fester og boller med snacks flere tar i – bli forandret. 

For ungdom oppfordrer FHI til å tenke alternativt i forhold til hvordan du feirer, og at du  prøver å tenke på hvor mange du inviterer til fest hjemme hos deg. I tillegg foreslår de å ikke dele Halloween-sminke, og å holde seg til ferdig innpakket godteri som er lett å vaske. 

Halloween trenger ikke nødvendigvis å være avlyst bare fordi vi må feire den annerledes, og det finnes mange måter å nyte feiringen selv når du håndhever smittevernssreglene. 

Her er en liste med aktiviteter du kan gjøre selv og med venner:

  • Prøv å lag din egen Halloween-snacks. Du lærer noe nytt, får (mest sannsynlig) god mat, og de du bor sammen med blir sikkert også fornøyde om de får en bit.
  • Skrekkfilm-kveld med vennegjengen. Bli inne i år og tilbring den heller med gode venner du henger mye med allerede!

Spillkveld med Halloween-tema. Lag en quiz, eller ha mimeleken, eller kanskje børst av støvet til det gamle brettspillet bakerst i skapet

Hva kan du gjøre som student i år?

  • Fredrikstad Studentsamfunn arrangerer Halloween-quiz den 28. oktober på Stadion-Taphouse. Den vil også bli streamet om det ikke er mulighet å delta fysisk. Mer info.
  • SiØ arrangerer en gresskar utskjærings-konkurranse 31. oktober – 1. november! Mer info:
  • På Bjølstad skjer det også en del: Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *