Ha fokus på dine sterke sider – ingen er deg

Ha fokus på dine sterke sider – ingen er deg

I dagens samfunn kan man lett bli påvirket av hvordan man skal se ut, istedenfor å ha fokus på hvem vi er som person.  Hvorfor er det slik?

Det er ikke alltid lett å være seg selv i en verden fylt med forventninger på hvordan vi skal se ut eller hvordan vi skal fremstå i hverdagen og, dette kan føre til usikkerhet blant oss studenter.  Det er lettere å si hyggelige ting til andre enn til seg selv, og også enklere å grave seg selv ned i det som er negativt enn å løfte seg selv opp, ta et tak og gjøre det som er positivt .

I dagens samfunn er vi omgitt av sosiale medier som Snapchat, Instagram og Facebook, og i denne pandemien bruker vi kanskje sosiale medier enda mer med tanke på å stoppe og senke smitten. Dette er et godt tiltak, men det er også viktig å tenke på hvordan man bruker tiden på sosiale medier, og hva man legger ut der.

Når man mottar komplimenter når man har på seg sminke, så frister det kanskje mer å ha det på seg oftere enn om man ikke får komplimenter når man går uten sminke. Men hva med å heller ha et større fokus på personligheten vår, og det man mestrer enn hvor mange likes man får på et bilde?  

For husk at ingen er deg, og du er unik på din egen måte. For hvem skal være deg om ikke du velger å være deg? 

Jeg ønsket å høre med Studentleder, Marte Skjennem om hennes refleksjoner rundt dette temaet, og om hun hadde noen tips til hvordan vi studenter kan booste selvtilliten vår, og dette er det hun svarte:

Har du tips til hvordan vi studenter kan styrke selvtilliten og selvfølelsen vår?  

– Gjør både ting du ikke er så god på, og ting du kan godt. Lær deg noe nytt og kom deg ut av komfortsonen, bli vant til å ikke være best i alt. Og så er det utrolig deilig når du begynner å mestre det. Da får man en skikkelig god selvfølelse. Gjør ting du kan fra før av og som du mestrer godt, for i blant er det deilig å være god også. Logg av fra sosiale medier i blant og ikke mål deg opp mot uoppnåelige bilder på for eksempel instagram,. Utrolig mange profiler er jo laget nettopp for å portrettere det «perfekte», og det er viktig å huske at bak de profilene er det mennesker med helt vanlige, «uperfekte» liv.

Hva gjør du for  å styrke selvtilliten og ditt selvbilde?

Jeg har drevet med idrett helt fra jeg var liten og jeg var alltid litt over middels god på fotballbanen. Når jeg skal booste selvtilliten og samtidig gjøre noe sosialt elsker jeg å spille fotball. Det er noe med samholdet, du spiller andre gode ved å være god selv og andre spiller deg god når de er gode. I tillegg har jeg sluttet å følge «profiler» som portretterer det perfekte. For jenter som trener anbefaler jeg å heller følge Danae Mercer på instagram. Jeg har også sluttet å sammenlikne meg med andre. Det nytter jo ikke, det finnes bare én av meg.

Har du flere kommentarer rundt dette temaet som du ønsker å utdype eller ønsker  å dele med studentene?

Vær åpen og tørr å spørre om hjelp. Som student på Høgskolen i Østfold er man så heldige å ha SiØ- råd og helse som et gratis alternativ når man trenger råd i tunge perioder. De kan også henvise videre. Jeg tror også at ved å snakke om følelser og være ærlig på at livet er ikke helt tipp topp alltid så skaper man ikke urealistiske bilder for andre eller for seg selv. Det er helt normalt at noen perioder i livet er tyngre, men så må man huske å ta vare på de gode øyeblikkene også.

Bildet av Marte Emilie Skjennem, Foto: Bård Halvorsen, HiØ

En klok venninne av meg sa til meg for ikke så lenge siden at: Du bestemmer dagen din, og dette ga meg en motivasjon og ikke minst Confident boost   til  å gjøre noe med min hverdag positivt.

Nedenfor har jeg skrevet en liste over tips til hvordan du kan styrke selvtilliten og selvfølelsen din. Og husk øvelse gjør mester!

Tips til bedre selvtillit og selvfølelse

  1. Ha fokus på det som du mestrer, enn det du ikke får til.
  2. Lytt til en Confidence Boost liste på Spotify eller lag din egen spilleliste over sanger som gir deg mer Confident.
  3. Vær med folk rundt deg, som liker deg for den du er, og som bygger deg opp enn ned.
  4. Print ut sitater for eksempel fra https://no.pinterest.com/ , som inspirerer deg og som gir deg motivasjon til å få en bedre selvtillit.
  5. Skriv ned en liste på hva du er god på
  6. Følg drømmen din – Har du for eksempel en hobby som gjør deg glad? Når du opplever mestring, vil dette styrke selvtilliten din.
  7. Husk at du ikke må få til alt på en gang, men lag deg heller konkrete mål for hvordan du ønsker å nå dine mål.
  8. Vær aktiv – gå tur med dine venner, eller alene. Dette er både sosialt, gir deg energi, godt for den psykiske helsa, og ikke minst øker det selvtilliten!
  9. Prøv noe nytt. Du lærer, får erfaring, og lærer mer om dine styrker, og på denne måten kan det styrke selvtilliten og selvfølelsen din.
  10. Gå ut av comfort zona di. Det kan virke skummelt i starten, men etter å ha tatt det første steget, så finner du ut at det kanskje ikke var så skummelt allikevel? Samtidig så blir neste enklere neste gang å takle nye utfordringer, og å prøve ut noe nytt.

I tillegg hvis du trenger å snakke med noen om dette, eller du trenger råd og veiledning med andre ting, så kan du ta kontakt med SIØ Råd og helse:

https://www.siost.hiof.no/r%C3%A5d-og-helse/helse/samtaleterapi

Så til deg som leser dette, har du tenkt på hva du gjør for å styrke ditt selvbilde?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *