Er engasjement utrydningstruet?

Tekst: Hege Haugland, Studentleder Kandidat 2020/2021 Foto: Image courtesy of Max Nelson via Unsplash
Usynlig
Studenter iført jakker med logo står på stand for å medvirke til et bedre studentmiljø. Med dampende, nylaget kaffe og vafler står de og smiler til forbipasserende studenter i alle aldre. De hilser – åpner for dialog. De får ikke noe svar. Ingen ser opp. Ikke på de smilende studentene med budskap om å engasjere seg. Ikke på plakatene om den neste store festen. Heller ikke på brosjyren om sportslige aktiviteter som foregår i gymsalen senere den kvelden. Ingen bryr seg. Alle flyr bort. De engasjerte og motiverte studentene ser på hverandre, sukker dypt, og pakker sakene sammen. Nok et mislykket forsøk på kontakt.
Bryr du deg?
Som student på Høgskolen i Østfold kan du engasjere deg i Studentparlamentets skolepolitikk, i ulike foreninger, som for eksempel Enigma eller volleyball, og sosiale organisasjoner som Halden Studentsamfund (HSS). Studentengasjement er uhyre viktig for at nemlig du og dine medstudenter skal ha det bra under studietiden, og dersom noe ikke skulle være bra – har man mulighet til å påvirke og endre. På høgskolen har jeg selv engasjert meg i flere år som student gjennom to fadderstyrer, ett høgskolestyre, og tre år i HSS som arrangementsansvarlig og leder. Gjennom disse årene har lagt merke til at det har blitt vanskeligere å motivere andre studenter til å stille. Som et resultat av dette, gikk jeg ett ekstra år på høgskolen for å prøve å forbedre situasjonen gjennom de kanalene jeg hadde tilgjengelig.
For dårlig
Innledningsvis ville jeg danne et bilde hvordan det er å være engasjert student i dag, og det ser ikke akkurat lyst ut. Engasjement blant studentene forsvinner sakte, men sikkert. I følge SHOT-undersøkelsen som ble utført i 2018 var det kun 26% av studentene (på landsbasis) som engasjerte seg i en eller annen form (Knapstad, Heradstveit, & Sivertsen, (2018), s. 42). Dette er for dårlig. Og på vår høgskole, oppleves det som døende.
Jeg opplever at studenter vil ikke snakke, vil ikke lytte, vil ikke bli sett. Betyr dette at dere ikke vil bli hørt? Dersom studentene ikke sier ifra, og tar del i studentmiljøet gjennom engasjement, vil det bli borte. Hvis denne tilsynelatende trenden fortsetter er det ikke vi som bestemmer hva som skjer på skolen i fremtiden. Skal vi la politikerne, rektorene, og lærerne bestemme hvordan vi skal ha det på høgskolen?
Allikevel
Det er mange engasjerte studenter på høgskolen som aktivt jobber for at studentene skal trives. Men hva med resten? Hva sier de? Det er stille. Da er vel alle fornøyde med det som skjer. I 2018 var det totalt 7.755 studenter på høgskolen, fordelt på Halden og Fredrikstad (Høgskolen i Østfold, 2019). Naturligvis kan ikke alle disse studentene ha de samme vervene, men det er så mye man kan ta del i på høgskolen uten å ha et verv. Studentsamfunnene vil ikke kunne avholde de etterlengtede onsdags-quizene uten quizmastere, studentkroene kan ikke fungere uten frivillige, og studentenes stemmer blir ikke hørt om det ikke er tillitsvalgte i klasserommene. Foreninger legges ned, og det er færre enn noensinne.
Siste stikk
Skal vi ha et sosialt studentliv? Gidder vi å ha XRUSS? Skal vi ta til takke med det vi får, eller strebe for flere grupperom på skolen? Hvem skal legge neste brostein på veien fremover mot et bedre studentliv?
Det er tilsynelatende at motivasjonen for være engasjert på høgskolen er dårligere enn det har vært på flere år. Studentene er stille, vil ikke engasjere seg selv eller åpne seg for kontakt med de som er aktive. Nå må studentene handle for å øke sitt engasjement for at studentmiljøet skal overleve.
Litteraturliste
Høgskolen i Østfold. (30.09.2019). Tall og fakta om høgskolen. Hentet fra:
https://www.hiof.no/om/tall-og-fakta/
Knapstad, M., Heradstveit, Ove., & Sivertsen, B. (2018). Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse 2018 (SHoT)/ HELT ÆRLIG-undersøkelsen. Hentet fra:
https://shotstorage.blob.core.windows.net/shotcontainer/SHOT2018.pdf