C og bli Z – Du er viktig

C og bli Z – Du er viktig

Vi har kommet inn i en tid hvor det blir raskere mørkt om kveldene. På denne tiden er det ekstra viktig at vi tar vare på egen og andres sikkerhet, og et av de viktigste tiltakene vi kan ta er noe så enkelt som å bruke refleks.

Refleksdagen ble markert over hele landet den 15. oktober, og målet med dette var å minne oss på å bruke refleks.  

Det kan være mange grunner til at folk ikke går så mye med reflekser. Enten om dette er fordi de ikke har lyst å bruke ekstra penger på å kjøpe det, eller om det er fordi de føler det kleint å gå med refleks og være såpass synlig. Noen kan føle seg dømt og er redd for å bruke det.

Uansett hva som er grunnen, er det veldig viktig at alle er synlige i trafikken så vi slipper så mange ulykker, spesielt nå som kjøreforholdene blir verre og dagene kortere.

Det går an å snu om innstillingen sin, så istedenfor å tenke at man ser veldig framtredende ut, så er det heller viktig å tenke at man blir sett  og er trygg i trafikken.

Det kan være vanlig å tenke at neida, jeg trenger ikke å bruke refleks, det går sikkert bra. Men det er viktig å ta tak i det, å heller snu det om til hvordan kan jeg som student være med og gjøre en forskjell for meg selv og andre? 


Bildet av Marte Emilie Skjennem, Foto: Bård Halvorsen, HiØ

Vi spurte studentleder Marte Emilie Skjennem hva hun synes om dette temaet.

Hvorfor synes du temaet om Refleks og sikkerhet er viktig å ta opp til studenter?

– Refleks er viktig uansett om man er student eller ei. Det handler om å ansvarliggjøre seg selv og og være en rollemodell for yngre, men først og fremst handler jo refleksbruk om sikkerhet. Både for den som bruker refleksen og for sjåfører, sier hun.

Bruker du refleks? Hvis du ikke bruker refleks, hva er grunnen til dette?

–Jeg prøver å huske refleks. På høsten er jeg veldig lite ute og vandrer i mørket. Så for å ikke glemme refleks har jeg en løpejakke med påsydde reflekser. Da glemmer jeg meg ikke bort. Jeg bruker refleks for at jeg ikke skal utsette meg selv eller andre for fare. Jeg vet jo, som sjåfør, hvor lett det kan være å gjøre små feil i trafikken. Da vil jeg i alle fall være med på å gjøre meg selv litt mer synlig og risikoen litt mindre for en ulykke, formidler hun videre.

Hva tror du er grunnen til at noen studenter ikke bruker refleks?  – Jeg opplever faktisk at de fleste bruker refleks. Og så tenker jeg at for de få som ikke gjør det så handler det om bevisstgjøring og tilgjengelighet. Om man har gode vaner med å bruke refleks er det kanskje mer naturlig å bruke. Selv er jeg oppvokst med reflekser i alle jakkelommer. Kanskje fordi jeg kommer fra en liten bygd med sparsomt gatelys og litt råkjøring. Ikke så ulikt Halden egentlig.

Har du noen tips til hvordan vi  studenter kan bli bedre på å bruke refleks på denne tiden av året?

– Legg en refleks i alle jakker du har. Da går du aldri ut døra uten. SiØ deler ut gratis reflekser. Minn andre på å bruke refleks. Og går dere tur sammen er det viktig at den som går nærmest veien har refleks på seg. Så lån gjerne bort refleksen din om du går tur med en som har glemt sin egen.

Det er fort gjort i en hektisk hverdag med studier, pandemi og andre ting å glemme det å planlegge å ta med refleksvest i sekken eller å ha det på seg, og det har vi forståelse for, men la oss heller endre dette, og fordi det er så viktig, å se dere alle. Så kjære studenter, ta på dere refleks. Dere er viktige! 

Noen andre smarte tips:

  • Heng reflekser på sekken eller veska du bruker mest, slik at du nesten alltid har en på deg.
  • Pass på at refleksen er CE-merket for å være sikker på at kvaliteten er god, og bytt ut refleksen når den blir slitt. Les mer her!

Vi har samlet en liten liste med hvor du kan finne reflekser, enten om du synes reflekser ser dumt ut, du ikke har lyst til å bruke mye penger på det eller ikke liker å gå med vanlige refleks-produkter.

Har du lyst til å designe din egen refleks-vest? Det kan du gjøre her!

Liker du ikke vanlige reflekser? Her er en del andre refleksprodukter!

Syntes vanlige reflekser blir for kjedelige? Her er de spennende nye designene fra reflexprodukter.no!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *