Aktiviteter hjemme under korona-pandemien

Aktiviteter hjemme under korona-pandemien

Hvordan gikk vi fra en travel hverdag ute til å sitte hjemme og lære å strikke?

Da verden gikk inn i en ny hverdag med hjemmekontor og økt fritid som en standard, begynte folk å plukke opp hobbyer. Strikking, baking, hagearbeid, alle gamle hobbyer som tar tid og som før for mange ble sett på som ting eldre drev med, ble plutselig tatt opp igjen og mestret. 

Søker du opp “hobbyer i karantene” på Google vil du få opp 14 400 resultater, alle resultater med en variasjon av “___ ting å gjøre i korona-karantene!”. I tillegg til rydding, vasking og et forslag på å få døgnrytmen på plass, nevner disse artiklene nesten alltid en eller annen variasjon av kunstneriske eller hjemlige aktiviteter. 

I tillegg kan Google Trends vise at det fra mars 2020 til oktober 2020 har vært flere hopp i søkeord som “planter”, “strikke” og “kryssord”. 

Graf som viser aktiviteten strikking
Graf som viser søkeord for planter
Graf som viser at kryssord-aktivitet hjemme stiger

Men hvorfor skjedde dette?

En av grunnene er kanskje allerede åpenbar – når folk får mer tid til overs vil de oppdage nye hobbyer eller gjenoppta gamle. En student som liker å lese vil kanskje ikke ha tid til å lese så mye når mesteparten av dagen blir tilbrakt på campus eller på vei til eller fra, men når hen plutselig må tilbringe den tiden i sitt eget hjem, vil det også være mer tid for det hen har lyst til å gjøre. 

I tillegg, med mer tid kjeder folk seg mer. Vi har ikke muligheten til å dra ut og gjøre ting på samme måte som før, og mange av oss har blitt tvunget til kun å være hjemme av forskjellige årsaker; sykdom, karantene og så videre. Vi opplever ikke mye nytt i den samme forstand som før, og kanskje er det derfor hjernene våre leter etter noe nytt å lære, noe fornuftig den kan bruke krefter på som ikke er å stirre på en skjerm hele dagen.

13. oktober 2020 publiserte Journalen – en nettavis for studentene på journalistutdanning på Oslo Met – en artikkel skrevet av Sara Langedrag kalt “Karantene skaffet folk nye hobbyer”.

I denne artikkelen snakker hun med to unge personer som har tatt opp nye hobbyer, da sying og diamond painting. Noe interessant i denne artikkelen er hvordan den ene jenta sier at det hjelper henne med å takle angsten hennes. 

Og kanskje dette også er grunnen til at folk har tatt opp så mange nye, relativt rolige hobbyer i det siste. Kanskje det er et ubevisst, eller et veldig bevisst, valg av en hobby som kan hjelpe deg å takle en urolig hverdag og en usikker framtid i en tid hvor mange ikke har mulighet til å dra mange steder. 

Vi har alle opplevd mye nytt i det siste, og mange har nok måttet lære å leve med seg selv på en helt annen måte enn før. Om et par år kan vi kanskje begynne å se på hvordan dette har påvirket vår mentale helse kollektivt, og hvordan det har permanent endret på rutinene våre. Kanskje vi klemmer mindre selv når det er helt trygt, eller kanskje vi har bedre søvnrutiner. Det kan kanskje være at noe godt kom ut av denne pandemien allikevel. I hvert fall får vi en generasjon med personer som er rå på å sy, hekle, strikke, bake og så videre når de først får tid til det.  

Artikkel referert:

https://journalen.oslomet.no/2020/10/karantene-skaffet-folk-nye-hobbyer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *